Mitoloji Festivali ile Türk Kültürü'ne sahip çıkıyor
Fantastik ve mitolojik romanlarıyla tanınan Yazar Gülşah Elikbank, 11 çok satan kitabın üzerine üç yıl önce ilkini düzenlediği Uluslararası Mitoloji Filmleri Festivali ile zengin Türk mitolojisini yeni nesillere tanıtıyor, bu zenginliği yaşatıyor
İlhamını mitolojiden alan fantastik romanlarıyla çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin hayranlığını kazanan Gülşah Elikbank, yazarlıkta elde ettiği uluslararası tanınırlığı mitoloji alanında yeni etkinliklerde kullanıyor. Bu yıl 3. kez düzenlenecek Uluslararası Mitoloji Filmleri Festivali de bunlardan biri. Yazar Gülşah Elikbank ile festivali konuştuk:
Uluslararası mitoloji filmleri festivali fikri nasıl doğdu?
Yazar olarak yurtdışında pek çok kasaba festivaline katıldım. Kalabalıkları ağırlıyor. Neşe, tanıtım, alışveriş geliyor. Bizde neden olmasın? 11 kitaptan sonra geldi proje. Yazdığım alan mitolojiydi. Master yaparken farkettim psikolojiyi iyi anlamak için mitoloji bilmek gerekiyor. Öze döndüm. İyi hikayelerin içinde hep mitoloji var. Neden insanlara anlatmıyorum dedim. Bunu çatı gibi düşünüp o çatının altında festival fikri gelişti. İzmir'e yerleştikten sonra pek çok belediye başkanına kültür, sanat ve festival projeleri ve danışmanlık yaptım. Organizasyon yapmayı öğrendim. Mitoloji denince işin içine antik kentler, masallar giriyor. Kapsam genişliyor. Mitoloji geçmiş bir zaman değil günümüzle de ilgili. Mitolojinin bugüne etkisini işliyoruz. Mesela hala kesici aletleri doğrudan uzatmayız. Ya yere koyarız ya da tükürür öyle veririz. Bunun kökeninde mitolojimiz var. Savaşçı millet olan Türkler, eskiden kılıçları sevdiklerine uzatmazlarmış. Bu zamanla tüm kesici aletlere aktarılmış. Bunların yaşaması köklerle bağ kurmamızı sağlıyor. Gençlerin kendi köklerinin ne kadar değerli olduğunu görmesi gerekiyor. Atalarımız kadınlara çok değer verirmiş. Bunu öğrenmek gerekiyor. Şamanlar kadınlardan olurmuş. Toplumumuzun batılılaşmaya değil, uygarlaşmaya ihtiyacı var. Onu da köklerimizle yapabiliriz. Köklerimizin özelliklerini günümüze uyarlamak gerekiyor.
Festival organizasyonu hangi aşamalardan geçti?
İlkini İzmir'de yaptık. 2.'si İzmir, Manisa ve İstanbul'da oldu. 3.'nü de İzmir, Manisa, İstanbul, Aydın Efeler ve Çanakkale Troya'da yapıyoruz. Turizm ve Kültür Bakanlığı ilk iki festivale de destek verdi. Belediyelerden lojistik, mekan ve tanıtım desteği alıyoruz. Ama bağımsız bir festivaliz. Uluslararası Sinema ve Yazın Araştırmaları Derneği ULSİAD'ı kurduk İstanbul'da. Dernek çatısı altında yürütüyoruz festivali. Başta sadece ben vardım, artık ekibimiz, danışma kurulumuz var. Güzel insanlar çevremde toplanmasaydı festival 3. yılına gelmezdi. Bu yıl uluslararası boyutu tamamlandı. Fransız Kültür, İtalyan Kültür, İsveç Konsolosluğu, Goethe Enstitü destek oluyor. Yabancı konuklarımız gelecek. 22 Eylül'de İzmir'de açıp, 30 Eylül'de Çanakkale'de kapatacağız. 2026 planımızı yapmaya başladık. Hedef illerimiz belli. Uluslararası olabilmek için bunu yapmak zorundayız. Yıllık planları istiyorlar.
Bu yıl bizi nasıl bir festival bekliyor?
Festivalin sloganı 'İnsanların Ortak Hikayesi'. Temamız Mitoloji ve Kadın. Festivalde filmlerin yanı sıra söyleşiler de var. Akademisyenlerle, yazarlarla gerçekleştiriyoruz. Filmleri içindeki mitolojik öğelere göre danışma kurulumuzla seçiyoruz. Mitolojik öğeye göre söyleşi konusu belirliyoruz. Aşksa aşk, doğaysa doğa mitolojisini konuşuyoruz. Bu yıl gösterilecek filmlerden birinde dağ mitolojisi işleniyor. Dağ Türk mitolojisinde çok önemli. Logomuzda da var. O film sonrası dağ mitolojisi söyleşisi olacak. Mitolojik filmlerden biri İzmir'de doğal plato olarak çekilsin istiyorum. İzmir bu özelliğe sahip.
Festivalin bütçe sorunu nasıl çözülüyor?
Kültür ve Turizm Bakanlığı maddi destek sağlıyor. Haftaya İstanbul'da basın toplantımız var. Dijital oyun yarışmamızı açıklayacağız. PC ve cep telefonunda Anadolu medeniyetleri konulu oyun yarışması açıyoruz. Sponsoru Lugal Games. 30 bin TL ödül ve oyunun geliştirilip pazarlanması için danışmanlık verecekler. Geçen yıl Türk mitolojisi konulu uzun mitrajlı film senaryosu yarışması yaptık. Gain TV 50 bin TL ödül verdi. Kar amacımız yok. Sponsorlarla bütçe konusunu çözüyoruz. Filmlere telif ödüyoruz ama ücretsiz gösteriyoruz. Aris Medya'nın Sahibi İsmail Atahan Keçeci finansal koordinatörlüğümüzü üstlendi. Ben sanatsal cepheden bakıyorum, birinin de bütçe, para konusunu takip etmesi gerekiyor. Profesyonel hayatta elde ettiğim kültür, iş yapma bilinci sponsor edinmekte fayda da sağlıyor.
Uluslararası Mitoloji Filmleri Festivali başlama amacına ulaştı mı?
Mitolojiyi öğretici, geliştirici taraflarıyla alıp, festivale yansıtmak istedik. Bunu tam yapamıyoruz. Çok genç bir festivaliz. 5. yılda diyebiliriz belki. 5. yıla kadar planlar hazır. Gezici bir festival olsun istedim. İl il gezerek bu yolculuğu yapıyoruz. Hayalim doğuya doğru açılmak.