Muhalefet de LGBTİQ+ bireylere karşı sessiz

Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre LGBTİQ+'lara yönelik baskılar 28 Mayıs seçimlerini Cumhur İttifakı'nın yeniden...

Yeni İzmir Gazetesi'nden Berivan Kaya'nın haberine göre LGBTİQ+'lara yönelik baskılar 28 Mayıs seçimlerini Cumhur İttifakı'nın yeniden kazanmasıyla daha da arttı. Bu sene LGBTİ+'ların bir araya gelip piknik yapması bile yasaklandı.

AK Parti iktidarının ötekileştirme politikası yürüttüğünü belirten Trans birey Özen Birtan, 'AK Parti'nin ilk geldiği yılları hatırlıyorum. O dönemlerde daha kapsayıcı bir politika yürütürken son dönemlerde iktidarını daha da kuvvetlendirmek için ötekilerin üzerine gitmeye başladı. Baskı ilk başta LGBTİQ+'larla değil, Kürtlerle başladı. Bu politikayı LGBTİQ+'ların üzerinden devam ettirdi. Bir noktada da bunları birleşen olarak gösterip, kadınları, LGBTİQ+'ları, Kürtleri yani aykırı olarak gördüğü bütün toplulukları öteki ilan etmeye başladı. Biz zaten toplumda her dönem ötekiyken AKP iktidarında daha da ötekileştirildik. Bunun sebebi toplumun daha büyük bir kesimi olarak görünen o faşist grupları kendi tarafında toplamaktı' diye konuştu.

'EN TEMEL TALEP YAŞAMAK'

LGBTİQ+'ların en temel talebinin yaşamak olduğunu belirten Birtan, 'Bu mücadeleye tutunan bir tarafta olsak da bir tarafımızı ister istemez çok ciddi bir kaygı hali kapladı. Kendimiz adına mı, arkadaşlarımız adına mı korkalım? Yoksa mücadele mi edelim? Farklı bir, böyle bir kafese alınmış gibi bir his uyandırdı. Ama tabii hani bu bizi yıldıracak da bir propaganda olmayacak yani. Biz daha da mücadele etmeye devam edeceğiz. Hepimizin ortak talebi, yaşamak, hayatta kalmak ve olduğumuz gibi yaşamak' dedi.

'DAHA ÇABUK ENTEGRE OLABİLİYORUZ'

Trans erkeklerin kadınlara nazaran daha az ayrımcılık yaşadığını vurgulayan Birtan, 'Trans erkekler olarak topluma daha çabuk entegre olabiliyoruz. Daha az ötekileştiriliyoruz. Elbette ki bizimle yaşadığımız birçok ayrımcılık mevcut. Trans erkek olduğunu duyunca 'evet sen işte erkek olmuşsun bak', 'Toplumun iyi yerine geçmişsin' gibi bir durum meydana geliyor. Ama bu benim için bir ötekileştirmedir. Ben o topluma ait olan bir erkek olmak istemiyorum. O toplumun kabul ettiği o erkek olmak istemiyorum. Çünkü toplumun nasıl erkekleri de kabul ettiğini biliyoruz. Şu anki hali hazırdaki artan bu baskılar, bu ötekileştirmeler bir noktada hepimizin özgürlüğünü de elinden alacak' ifadelerini kullandı.

ÖZEN BİRTAN

'MUHALEFET KAYBETTİ'

Muhalefetin LGBTİQ+'lara uygulanan baskı karşısında sessiz kaldığına dikkat çeken KAOS GL İletişim Koordinatörü Yıldız Tar, 'HÜDAPAR ve Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı'na katılmadan önce de zaten ittifak yeteri kadar LGBTİQ+ düşmanıydı. Onların katılması aslında üzerine mum dikmek gibi oldu. Seçim sürecinin ana gündemlerinden birini LGBTİQ+'lara dönüştürürken LGBT'ci diye bir kavram icat ettiler. Olmayan bir şeyle LGBTİQ+ haklarını yani temelde insan haklarını savunan herkesi hedef gösterdiler. Bir yandan seçim sonrasında da Anayasaya da dernekler kanunu değiştirerek LGBT+ derneklerini kapatma hazırlığındalar. Bütün bunlar olurken muhalefetin de bu konuda iyi bir sınav verdiğini söyleyemeyiz. Muhalefet çoğu zaman sessiz kalmayı tercih etti ve bu durumda muhalefete de kazandırmadı. Muhalefete de aslında kaybettirdi. Sadece seçimler özelinde değil, şu anda da o Haziran ayı, Onur ayının gelmesiyle birlikte ülkenin her yerinde LGBTİQ+'ların piknik yapmasının, çay içmesinin, film izlemesinin bile yasaklandığı absürt bir dönemden geçiyoruz. Önümüzdeki dönemde görünen o ki; iktidar bütün gücüyle LGBTİQ+'ların var olmasını dahi yasaklama yönünde adımlar atacak' diye konuştu.

YILDIZ TAR

Haber Merkezi

Özel Haber

Bakmadan Geçme