Narenciye üzümüne yoğun talep: 35 farklı ile gönderiliyor
Tokat'ın Turhal ilçesinde üretilen narenciye üzümü fideleri, Türkiye'nin 35 iline gönderiliyor! Dededen kalma bir geleneği sürdüren Osman Şavkın ve ailesi, 300 bin fidan kapasitesine sahip tesislerinde Tokat'a özgü narenciye üzümünü üretiyor. Peki, bu fidelerin üretim süreci nasıl işliyor? Tokat narenciye üzümünün yurt dışına yayılması ne zaman gerçekleşecek? Yıllardır süren bu gelenek, bölge ekonomisine nasıl katkı sağlıyor? İşte detaylar:
Tokat’ın Turhal ilçesinde, Çarıksız köyünde yıllardır süregelen meyve fidanı üretimi geleneği, bu yıl da narenciye üzümü fidesi üretimiyle devam ediyor.
Osman Şavkın ve ailesi, köydeki çiftliklerinde, Tokat'a özgü narenciye üzümü fidanlarını üretmek için çalışmalarına başladı. Fidan üretim tesisi, 300 bin fidan kapasitesine sahip olup, Amerikan anacı üzerine Tokat narenciye üzümü aşılaması gerçekleştiriliyor.
Aşılamalar, özel makinelerle yapıldıktan sonra, fidanlar talaşla kaplanarak, 27 derece sıcaklık ve yüzde 80 nem oranı sağlanan özel depolarda 21 gün süreyle bekletiliyor. Bu işlemlerin ardından fidanlar satışa hazır hale geliyor ve Türkiye genelinde 35 farklı ile dağıtılıyor. Fidanların toprakla buluşan yaprakları ise kasım ayında sökülmeye başlanıyor.
1963 yılından bu yana meyve fidanı üretimiyle uğraşan Osman Şavkın, dedesinden devraldığı bu mesleği yaşatmaya devam ettiklerini söyledi. Şavkın, "Dedemizden gelen bu mesleği yaşatmaya devam ediyoruz. Babam, amcam, kardeşim ve ben yıllardır bu işin içindeyiz. Şu anda 15 kişiye istihdam sağlıyoruz. Narenciye üzümü aşılamasında Omega aşı tekniğini 15 yıldır uyguluyoruz" diyerek, ailecek sürdürdükleri bu geleneğin, hem köy halkına hem de yerel ekonomiye büyük katkı sağladığını vurguladı. Ayrıca, Tokat narenciye üzümünün aşılamasında Omega aşı tekniğini 15 yıldır başarıyla uyguladıklarını belirtti.