Narenciyede rekor üretim krizi!

Narenciyedeki rekor üretim üreticilerin zarar etmesine, ürünlerin dalında kalmasına ve bahçe sökümüne neden oluyor. Üreticide fiyatların...

Narenciyedeki rekor üretim üreticilerin zarar etmesine, ürünlerin dalında kalmasına ve bahçe sökümüne neden oluyor. Üreticide fiyatların maliyetlerin altında kalmasıyla erkenci mayer limon ve mandalinanın yaklaşık üçte biri bahçede dalında hasat yapılmadan kaldı.

Narenciye ürünleri bahçede maliyetinin altında satılırken, diğer yandan büyükşehirlerde maliyetinin 4 katından fazla fiyatla satışa sunuluyor. Mayer limon tarlada üç liradan satılırken, marketlerde 12 liradan satılıyor. Yine mandalina tarlada 3 lirayken, markette en az 18 liradan satılıyor. Üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının yüksek olması tüketimi de azaltıyor. Üretici temsilcileri, belediyelere çağrıda bulunarak ürünlerin çiftçilerden maliyetinin biraz üzerinde alınıp, kentlerde belli noktalarda uygun bir fiyatla halka ulaştırılmasını talep ediyorlar.

Geçtiğimiz hafta 23 sivil toplum kuruluşu, bu yıl 7 milyon tondan fazla turunçgil üretimin tahmin edildiğini, 1.9 milyon tonluk kısmı ihraç edilirken yurt içi tüketim için 3 milyon tonun yeterli olduğuna dikkat çekmiş, tüketilmeyen fazla ürünün dalında kalarak çürümeye terk edileceği veya meyvesiyle birlikte milli servet olan ağaçların sökülmesine sebep olacağı uyarısında bulunmuştu.

Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, tarımın sadece üreticinin sorunu olmadığını, 85 milyon insanın sorunu olduğunu vurguladı. Eğer bugün tarladaki limonu ve narenciyeyi sökülürse bir yıl sonra bugün 20 liraya alınan ürünü seneye tanesini 100 liradan almak zorunda kalınacağını aktaran Gümüş, ''Türkiye'deki bütün belediyelere çağrı yapıyorum. Belediyeler, üreticiden 5 liraya ürünü alıp ve 10 liraya satabilir. Tüketici de daha çok tüketecek. Böyle bir şeyin olmaması için bir şey yok. Bölgemizde mayer cinsi limona 1 liraya alıcı bulunamıyor. Eğer bu limon dalında kalırsa ve dibine dökülürse ağacın kurumasına neden olacak'' ifadelerini kullandı.

Haber Bülteni 

Bakmadan Geçme