Nedir bu Z kuşağı?

Her yerde konuşulan, sürekli kulağa gelen, yaşadığımız çağın gündemi Z kuşağı… Evde, işte, sokakta onlarla beraber...

TAKİP ET

Her yerde konuşulan, sürekli kulağa gelen, yaşadığımız çağın gündemi Z kuşağı… Evde, işte, sokakta onlarla beraber yaşıyoruz, peki onları ne kadar tanıyoruz?

İndigo çocuklar ya da kristal çocuklar olarak da anılan Z kuşağı, 90'lara ve 2000'li yılların başına denk gelen dönemde tüm ailelerin dikkatini çekiyor. Hızlı gelişim gösteren, eğitimde kendinden emin duruşları ve kendi disiplinleriyle benzerlerinde ayrılan bu çocuklar, çevrelerine ve ailelerine uyum sağlamada zaman zaman zorluk yaşayabiliyor.

HIZ NESLİ

90'lı yıllarda doğan, hızlı öğrenen ve gelişim gösteren, teknolojiyle iç içe kişilerden oluşan gruba Z kuşağı denir. Teknolojiyle iç içe büyüyen bu çocuklar, bilginin ve zamanın hızına çok kolay adapte olabilmeleriyle dikkat çeker. Hız onları tanımlar ve aileler, bu çocukların gelişimine ayak uydurmakta zorluk yaşayabilir. Tüketim toplumu içinde büyürler, iç dünyaları diğer kuşaklardan gözle görülür ölçüde farklıdır.

Z KUŞAĞININ AVANTAJLARI, DEZAVANTAJLARI

Z kuşağı çocuklarının dünyada olup bitenin farkında olmaları, bilginin izinden gitmeleri, öz güvenli olmaları, ne istediklerini iyi bilmeleri, kendilerini iyi ifade etmeleri artı özellikleridir. Aynı zamanda eğitime ve yaratıcılığa önem vermeleri de, iş hayatına ve topluma artı değer katmaları açısından oldukça önemli özelliklerdir.

AŞIRI BİREYSELLİK ZORLAYABİLİR

Z kuşağının artıları kadar eksileri de vardır. Örneğin bu özel çocuklar, toplumdan çok bireyselliği savunduklarından, ikili ilişkilerde pek de başarılı sayılmazlar. Yüz yüze iletişimden ziyade, sosyal mecraları öncelikli tutmaları da zaman zaman yalnız kalmalarına neden olabilir. Takım çalışmasına yatkın olmamaları, istediklerinden emin ve kurallardan hoşlanmıyor olmaları da, başta ailesi ve arkadaşları olmak üzere, pek çok kişiyle çatışmaya girmeleriyle sonuçlanabilir.

GELECEĞİN KUŞAĞI

Z kuşağı hoşgörüyle yaklaşıldığında, iş hayatının ve toplumun dinamiklerini olumlu yönde değiştirebilir, bulunduğu konumlara artı değer katabilir. Bu noktada eğitimcilerin veya şirketteki yöneticilerin, Z kuşağındakilerin hızına yetişme baskısından uzak durması, diğer kişilerle bu kuşağın uyumlu çalışması yönünde stratejiler geliştirmesi gerekir.

Bakmadan Geçme