Nikahta keramet kalmadı! Düğün masrafları can yakıyor…

yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre, yaz sezonu düğün sezonu derken masraflar düğün sahiplerinin cebini yakıp geçiyor....

yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre, yaz sezonu düğün sezonu derken masraflar düğün sahiplerinin cebini yakıp geçiyor. Düğünü, beyaz eşyası, çeyizi derken bir düğünün bedeli 300 bin TL'yi buluyor. Düğün sahipleri en az maliyetle düğün yapmanın yollarını arıyor. Kuaför, çeyizci, gelinlikçi esnafı da durumdan şikayetçi.

Yakın bir zamanda evlenen Celal Ercan, düğün masrafları için 300 bine yakın harcadıklarını söyledi.  Ercan hazırlık aşaması hakkında, 'Düğün hazırlıklarına yaklaşık 1,5 sene evvelden başladık. Masraflar ve alacaklar çok olduğu için parça parça almaya karar verdik bazı şeyleri. Çünkü aldığımız maaşlar geçinmemize anca yetiyordu. Bizi en çok yoran taraf enflasyon oldu. Fiyatına baktığımız beyaz eşya veya mobilya haftalık fiyat farkları ile artış gösteriyordu. Kredi faizleri de yüksek olduğu için ne yapacağımıza karar vermekte zorlanıyorduk. Biz de kredi çekelim nasılsa enflasyon öyle hızlı artıyor ki fiyat artışından korunuruz diye düşünerek kredi ile eşyalarımızı aldık. Toplam masrafımız 300 bine yaklaştı. Haftasonu düğün yapıldığında fiyat 3-4 katına çıkıyor. Bizde masraftan kısmak için düğünü hafta içi yaptık. Böylelikle ciddi bir masraftan kurtulduk. Yemekli düğünde yapmadık onun masrafını da almamış olduk' ifadelerini kullandı.

Celal Ercan

'MÜŞTERİMİZ AZALDI'

Karşıyaka'da kuaför dükkanı işleten Serpil Saygı gelin başı fiyatlarının 4 katı arttığını ifade etti. Saygı, 'Yaşanan ekonomik kriz bizleri de etkiliyor. Fiyatlara sürekli güncelleme yapıyoruz. Geçen yıl bin TL olan gelin başı fiyatları 4 katı arttı. Bugünkü fiyat 4 bin TL'den başlıyor. Bundan önceki yıllarda bir düğün olduğunda hepimiz sevinirdik. Çünkü sadece gelin değil, arkadaşları, akrabaları da gelirdi damat hepsini öderdi. Şimdi sadece parası olan geliyor. Damat sadece gelinin masraflarını karşılıyor. Vatandaş sürekli şikyet ediyor, zam yapıyoruz diye ama bizlerde mecburuz bu duruma. Müşteri sayımız azaldı' dedi.

Serpil Saygı

'FİYATLAR YERİNDE DURUYOR, MÜŞTERİ YOK'

Kemeraltı'nda gelinlik dükknı olan Gönül Göktaş ise fiyatlardan şikayetçi ve en son ne zaman gelinlik sattığını hatırlamadığını söyledi. Göktaş, 'Fiyatlar yerinde duruyor, müşteri yok. Piyasa allak bullak. 100 lira oldu 10 milyar, 10 milyar oldu 100 lira. Paranın değeri yok. Alışveriş durgun buna bağlı olarak bizlerinde işleri çökük durumda. Şu an düğün sezonunu yaşıyoruz ama en son ne zaman bir gelinlik, nişanlık sattığımı hatırlamıyorum. Önceden bir nebze kiralama oluyordu, şimdi oda kesildi. Müşteri olsa ben gelinlik satarım, karşısı damatlık satar, ayakkabıcı ayakkabı satar bir bütün halinde kalkınabiliriz' şeklinde konuştu.

'ÇEYİZ DÖNEMİ BİTTİ'

Kemeraltı'ında çeyizlik eşya satan Kerem Sati de çeyizlik alma döneminin bittiğini artık vatandaşların ekonomisinin daha öncelikli alanlara kaydığını belirterek şöyle devam etti; Çeyiz dönemi bitti. Artık kimse çeyiz almıyor. Bazı eski müşterilerimiz alıyordu, şimdi bu ekonomide hiç kimse almıyor. Şuan düğün sezonu ama çeyiz alan kimse yok. Esas ihtiyaçlara yöneliyor insanlar ekonomileri buna yetiyor. Çeyize sıra gelmiyor. Gelinliği, damatlığı, ev eşyası derken para bitiyor.

TAKI CEP YAKIYOR 

Düğün sahiplerinin en çok umut bağladıkları takılar ise cep yakıyor. Haberi hazırlarken çeyrek altın 2 bin 804, yarım altın 5 bin 608, tam altın ise 11 bin TL'den satılıyordu. Bir asgari ücretlinin takı için en az maaşının 3'te 1'ini vermesi gerekiyor. Pandemi sonrası zarf usulü takı takılmasıyla beraber düğün sahipleri artan boş zarflardan şikayetçi oldu. Yaşanan ekonomik sıkıntılar vatandaşı buna zorlarken düğün sahipleri ise umutlarını o zarflara bağlıyor.

MASRAFLAR ORTALAMA 300 BİN TL

2023 düğün masraflarını doğru şekilde hesaplamak için öncelikle düğün sürecindeki tüm organizasyonu belirlemek gerekir. Düğünde ihtiyaç olan 4 unsur bulunur. Bunlar; çeyiz, düğün, kına ve söz ya da nişan organizasyonudur. Bunlar bir ihtiyaç haline dönüşürken hepsinin kişiye ayrı bir maliyeti var. Ortalama fiyatlarla bu organizasyonları ele aldığımızda; Düğün= 60-90 bin TL, Nişan/söz =20-40 bin TL, Kına = 15-25 bin TL ve Çeyiz = 150 bin TL. Toplam ortalama bir düğün için 245 bin TL,  ideal bir düğün içinse 305 bin TL tutarında masraflar için bir bütçe belirlemek gerekiyor.

Haber Merkezi

Özel Haber

Bakmadan Geçme