'Nispi temsil odalarda mertliği bozdu'

Meslek örgütlerine yönetici olmak isteyenlerin kurumsal hafıza, mesleki uzmanlık gibi özelliklere sahip olması gerektiğini belirten İzmir SMMMO Başkanı Mehmet Kuzu, nispi temsil sistemi ile bu şartların geçerliliğinin kalmadığını söyledi

Mali müşavirlik ve serbest muhasebecilik mesleğinde meslek odalarına sorulmadan yapılan yasal düzenlemelerin büyük sorunlara yol açtığını söyleyen İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mehmet Kuzu, yoğun eğitim programlarıyla meslektaşlarını mesleki değişimlere hazırladıklarını açıkladı.

TÜRMOB'a bağlı odalara 2010 yılından itibaren yeni yasal düzenlemeyle nisbi temsil sistemi getirildiğini hatırlatan Mehmet Kuzu, 'Bu yasa ile birlikte meslek odalarında grup sayısı çok arttı. 2010'dan önce 3 olan grup sayısı bu sistemle birlikte 10 ve üstüne çıktı. Dolayısıyla arkadaşlar yönetim kuruluna kendi gruplarından insan sokmaya çalışıyor. Mesleki olarak gücü biraraya getirip, projeleri olup, bunları da meslek ve oda için hayata geçirmek için katkı veren herkesin yanındayız ama nispi temsil sistemi mertliği bozdu' dedi.

Yasal düzenlemenin meslek odalarında yarattığı sorunları da anlatan Mehmet Kuzu, 'Hepsi meslektaşımız ama buraya geldiğinde sadece 'seçileyim'le olmuyor. Bu işle ilgili kurumsal hafızası olmalı, ehil olmalı, tecrüben yoksa geldiğinde verebileceği hiçbir şey yok. Oturur oturur gider. Kendine de odaya da zarar verir. Mesleğin içinde olup, fiilen yapan arkadaşların talip olması çok önemli. Ayıracak zamanı olmalı, en az 3 yıllık proje geliştirmeli. Vizyonu olmalı. Böyle grup kurup, amaç belirledilerse hep beraber burada çok güzel işler üretilir' diye konuştu.

DÖNÜŞÜM YAŞIYORUZ, BUNA AYAK UYDURMAK İÇİN EĞİTİMLER VERİYORUZ

İzmir SMMMO Başkanı Mehmet Kuzu, serbest muhasebeci ve mali müşavirlik mesleğinin yaşadığı değişimi ve bu değişime ayak uydurulması için yapılması gerekenleri de şöyle özetledi; 'Bizim mesleğimiz değişim dönüşüm süreci yaşıyor. Özellikle yapay zeka ile ilgili. Bütün faturalar ve bilanço usulüne bağlı defterler, defter beyan sisteminde işletme ve serbest meslek defterleri tutuluyor. 1.1. 2025 itibariyle tüm defterler elektronik ortamda tutuluyor. Faturalar zaten bir süredir elektronik ortamda düzenleniyor. Artık bizim için e süreç başlıyor. Tek düzen hesap planına uyma, fatura düzenleme, mali tablolar, beyan ve bildirimler elektronik sistemde düzenlenecek. Usulsüzlük cezalarının çok yüksek olması ve usul incelemelerinin yapay zeka nedeniyle yapılacak olması meslektaşlarımızın yapabilecek kadar iş almaları, kapasitelerini iyi bilmeleri ve aralarında haksız rekabet yapmamaları gerekiyor. Odamızın misyonu üyelerimizi meslektaşlarımızı sürekli eğitmek. Yüzyüze de online üzerinden de eğitimlerimiz var. Türkiye 12. Muhasebe Kongresi'ne 7-8 Şubat'ta ev sahipliği yaptık. Bu dönem değişim, dönüşüm dönemi. Bu konulara ait Şubatın 2. haftası seminer planlıyoruz. Meslektaşlarımızın bilgilerini arttırmak, değişimler hakkında bilgilendirmek için çalışıyoruz. Değişimleri anlık olarak bildiriyoruz. Bu çalışmalara arttırarak devam edeceğiz.

Özel Haber

Bakmadan Geçme