O üniversitede kayıt skandalı! Soruşturma başlatıldı!

Sözcü’de yer alan habere göre skandalın ortaya çıkması, yaklaşık 7 ay önce üniversiteye yapılan bir ihbar...

Sözcü'de yer alan habere göre skandalın ortaya çıkması, yaklaşık 7 ay önce üniversiteye yapılan bir ihbar sonucunda gerçekleşti. Türk Cumhuriyeti ülkeleri başta olmak üzere Kırgızistan gibi ülkelerde faaliyet gösteren bir grubun, düşük puan alan yabancı öğrencileri, Türkiye'deki taşra üniversitelerinin yüksek puanlı bölümlerine 25 bin dolar karşılığında kaydettikleri belirlendi.

İDARİ SORUŞTURMA

Bu şebekenin, üniversitelerin sistemlerinde değişiklik yapma yetkisine sahip öğrenci işleri bölümleri personeli ile birlikte hareket ettiği tespit edildi. Pamukkale Üniversitesi, ihbar üzerine idari soruşturma başlattı ve işlemlerdeki anormallikler neticesinde olayla ilişkilendirilen 1 kişiyi görevden aldı, 4 personeli açığa aldı ve suç duyurusunda bulundu.

100-140 KAYIT

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yaklaşık 6 aydır sürdürülen soruşturma kapsamında, kayıtlarda değişiklik yapılan birimin tüm evraklarına ve bilgisayarlarına el konuldu. İlk belirlemelere göre, üzerinde değişiklik yapılan kayıt sayısı 100'ün üzerinde olmakla birlikte, ilerleyen süreçte bu sayının 140'a kadar çıktığı ifade edildi.

Müdahale edilerek kayıtları değiştirilen öğrencilerin profili, Afrika ülkelerinden Türk Cumhuriyetleri vatandaşlarına kadar geniş bir yelpazeye yayıldı.

Ayrıca, Iraklı bir tıp fakültesi öğrencisi olan Aliridha Abdulameer Abdali Alrichab'ın kaydının silinmesi üzerine dava açtığı ortaya çıktı. Alrichab'ın sınav puanının 504 olduğu halde, sistemde 678 puan olarak kaydedilerek bölüme yerleştirildiği belirtildi.

FETÖ İDDİASI

Üniversite yetkililerinden biri, sistemin 2016 yılı öncesinde FETÖ Terör Örgütü üyeleri tarafından Türkiye'ye getirilmiş olabileceği iddiasını ortaya attı. O dönemde, Afrika ülkelerindeki devlet büyüklerinin çocuklarının yüksek puan gibi gösterilerek Türkiye'deki çeşitli üniversitelere kaydedildiği yönünde yaygın bir inancın olduğunu dile getirdi.

Şu anki soruşturmanın ise Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından dikkatle takip edildiğini ve pek çok üniversiteyi ilgilendiren geniş bir ağın varlığını ortaya çıkarabileceği belirtildi. YÖK'ün soruşturmanın tamamlanmasını beklediği ifade edildi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme