Ödemiş'te start aldı
Türkiye'ye örnek olacak, 'Başka Bir Su Yönetimi Mümkün' vizyonuyla hazırlanan 'Sünger Kent İzmir' projesi, Ödemiş'te düzenlenen törenle başladı.
İklim Krizi'nin kader olmadığına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer'in 'Başka Bir Su Yönetimi Mümkün' vizyonuyla hazırlanan 'Sünger Kent İzmir' Projesi'nin kırsa ayağı 'Küçük Menderes Ovası Yağmur Suyu Hasadı' çalışması tanıtıldı. Ödemiş'te 2 bin su filtresi ve su sarnıcı hibe edileceğinin müjdesini veren Soyer, 'B kapsamlı tarımsal yağmur suyu hasadı projesinin ülkemize yeniden bereket getireceğine inanıyorum' dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'Başka Bir Su Yönetimi Mümkün' vizyonuyla hazırlanan Sünger Kent İzmir projesinin kırsal ayağı 'Küçük Menderes Ovası Yağmur Suyu Hasadı' çalışması tanıtıldı. Ödemiş'te 2 bin su filtresi ve su sarnıcı hibe edileceğinin müjdesini veren Soyer, 'Bu kapsamlı tarımsal yağmur suyu hasadı projesinin ülkemize yeniden bereket getireceğine inanıyorum' dedi. Türkiye'deki ilk sünger şehrinin İzmir olduğunu belirten Soyer, 'Bunun için 5 bin yağmur suyu deposunu, yağmur suyu çatılardan toplansın diye hibe ediyoruz. 10 bin tane yağmur suyu bahçesi yapıyoruz. Onun da bitkilerini biz veriyoruz. İlçelerimizde uygulamalar başladı' diye konuştu.
'KADER DEĞİL'
İklim krizine karşı ortak mücadele çağrısı yapan So- yer, 'İklim krizi bir kader değil. Bu krizi biz kendimiz yarattık. Doğa kendini yenileyen bir şey. Ama biz doğaya o kadar ihanet ettik ki…Bugün dünyanın uzak coğrafyalarında büyük felaketler görüyoruz. İki sene önce Sığacık'ta tsunami yaşadık. İklim krizinin yarattığı sonuçlar artık bütün dünyayı kucaklıyor. Gezegenimiz hastalandı. Ama en çok kuraklıkla kendini gösteriyor. Hasta bir gezegende kimsenin sağlıklı olmasına imkan yok. O zaman tedavi etmek için el birliği yapmamız lazım' ifadelerini kullandı.
'EN BÜYÜK İHANET'
Üreticilerin, 2006 yılında çıkarılan Tohum Kanunu ile uluslararası tohum tekellerine mahkum bırakıldığını söyleyen Soyer 'Yerli tohumu satılamaz hale getirdiler. Bu memlekette tarıma verilen en büyük zararlardan biridir. 2016 yılında 16 bin köyü kapattılar. O zaman siz köyleri kapatıp mahalle haline getirirseniz, onun geleneğini göreneğini, üretimini bitirirsiniz dedik. Tarım küçük üreticinin işi değildir dediler. Tarım büyük ölçekli sanayicilerin yapması gereken bir projedir dediler. Küçük üretici köyünü terk etsin, üretimden vazgeçsin, işsiz ordusuna katılsın, ucuz işgücü haline gelsin. Bu topraklara yapılan en büyük ihanettir. Küçük üretici üretmekten vazgeçerse bu memleket dışa bağımlı hale gelir' açıklamasını yaptı. Soyer, suyun yüzde 70'inin tarımda tüketildiğini kaydederek, 'Devlet, küçük üreticiye hangi ürünü üretmesi lazım, ne kadar üretirse kaçtan satacak, bunların hiçbiriyle ilgilenmiyor. Sizi kaderiyle baş başa bırakmış, ne haliniz varsa görün diyor. Biz hem kuraklıkla hem yoksullukla mücadele etmek mecburiyetindeyiz' diye konuştu.
'OVAMIZ ÇÖKÜYOR'
İzmir Köy Koop. Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer Küçük Menderes Ovası'nın Türkiye'nin en verimli tarım ovalarından birisi olduğunu söyleyerek, 'Sadece İzmir'e değil ülkemizin tamamına ürün sağlar. Ovamız, Türkiye'nin en çok süt üreten bölgelerinden biri ve bitkisel üretim yönünden çok büyük bir potansiyele sahip. Kuraklık ve iklim krizi suyumuzu verimli kullanmamız için uyarı niteliğinde. Bilim insanları, aşırı yeraltı suyunun kullanımına bağlı olarak ovamızda çökmeyle ilgili uyarı yaptı. Ovamız her yıl 1829 santimetre aralığında değişen çökmelerle karşı karşıya' dedi.
'MALİYET DÜŞECEK'
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Jeoloji Mühendisi Alim Murathan ise Küçük Menderes Havzası Yağmur Suyu Hasadı Projesi ile ilgili teknik sunum yaptı. Alim Murathan, yağmur suyu hasadı ile ova üzerine düşen yağmur suyunun buharlaşmadan yeraltında depolanmasını ve yeraltı sularının tekrar doldurulmasını amaçladıklarını söyledi. Proje ile yeraltı su seviyelerinde önemli yükselimler sağlanacağını ifade eden Murathan, çiftçi ve üreticilerin enerji maliyetlerinin düşürülerek milyonlarca lira tasarruf sağlanacağını söyledi. Tarlada biriken yağmur suyunun yüzde 60'ı artık sıcaklıklarla buharlaştığını yüzde 20'sinin ise yeraltına sızdığını söyleyen Murathan,'Ovamızda bir çatı analizi yaptık. Ova içerisinde Ödemiş ve Tire de dahil olmak üzere 173 bin yapımız var. Bunların 27 milyon 286 bin metrekare çatı alanı var. Bir de sera alanlarımız var. 12 milyon metrekare bir sera alanımız var ve çok ciddi su topluyoruz. Sadece çatılarımızdan su toplarsak 18 milyon metreküp su yapıyor. Bu, bütün barajlardan topladığımız sudan daha fazla' diye konuştu.
Haber Merkezi