Ödemiş'ten fay geçmiyor

Ödemiş Kent Konseyi toplantısında Ödemiş'ten geçen bir fay tespit edilmediğini kaydeden Jeoloji Yüksek Mühendisi Üregel, 'İçimiz biraz rahatlasa da çevrede olacak depremler burayı da etkileyecek' dedi.

TAKİP ET

Ödemiş Kent Konseyi mart ayı olağan genel kurul toplantısı Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve üyelerin katılımıyla Ödemiş Belediyesi Nikah Salonu'nda gerçekleştirildi. Jeoloji Yüksek Mühendisi ve Jeofizikçi Reyhan Peştemalcı Üregel'in de konuk olduğu toplantıda deprem felaketi sonrası başlatılan yardım çalışmalarında gösterdikleri başarı için Kaymakam Fatih Aksoy ve Başkan Mehmet Eriş'e plaket takdim edildi.

Toplantı divan kurulu seçimiyle başladı. Divan başkanlığına Ödemiş Kültür Sanat Eğitim Sportif Hizmetleri Destekleme ve Geliştirme Derneği temsilcisi Erdem Derya, divan üyeliklerine Marangozlar Odası Başkanı Nihat Kahya ve Gençlik Meclisi Başkanı Av. Batuhan İsmet Durna seçildi.

Deprem etkisi

Ödemiş Kent Konseyi Genel Sekreteri Yücel Uğur Uçar, konseyin son 6 ayda yaptığı faaliyetler hakkında bir sunum gerçekleştirerek üyeleri bilgilendirdi. Ülkemizi derinden sarsan deprem felaketi sonrası planlı bazı etkinlikleri ertelemek durumunda kalan Ödemiş Kent Konseyi, Ekim ayından Şubat ayına kadar geçen süreçte toplumu ilgilendiren birçok alanda çalışma yaptı.

Kadınların gücü

Genel Sekreter Uçar'ın değindiği çalışmalar arasında Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ile birlikte 8 Mart Dünya Emekçiler Günü dolayısıyla depremzede kadınlara yaptığı ziyaret dikkati çekti. Kadın Meclisi'nin yaptığı diğer önemli çalışmalar arasında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde düzenlenen panel ve 5 Aralık Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkı Tanınmasının yıldönümü dolayısıyla hazırlanan Ödemiş'te Kent Hayatında Öncü Kadınlar isimli belgesel film gösterimi yer aldı.

1999 öncesine dikkat

Jeoloji Yüksek Mühendisi ve Jeofizikçi Reyhan Peştemalcı Üregel, genel kurula hitaben bir sunum yaparak Ödemiş'in deprem risk durumu hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Sunum deprem, levha tektoniği ve fay hattı gibi kavramların tanımlarının yapılmasıyla başladı ve Ödemiş'in depremselliği hakkında değerlendirmeyle devam etti.
Şu ana kadar Ödemiş merkezi bir fay tespit edilmediğini kaydeden Jeoloji Yüksek Mühendisi Üregel, 'Bir yerden fay geçmemesi, oranın depremden hiç etkilenmeyeceği anlamına gelmez. 6 Şubat 2023 tarihli deprem bize bunu bir kez daha gösterdi. Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli depremler Hatay başta olmak üzere çevre illerde büyük yıkıma sebep oldu. Ödemiş'te fay bulunmaması içimizi bir nebze ferahlatmakla birlikte çevre il ve ilçelerde yaşanabilecek şiddetli bir depremde Ödemiş'in zarar görmeyeceğini söylemek olanaksız. Dolayısıyla Ödemiş'teki yapı stoku incelenerek özellikle 1999 yılı öncesi inşa edilen binaların depreme dayanıklılık durumunun tespit edilmesi gerekmekte' dedi.

Bütüncül konu

Depreme dayanıklı binalar inşa etmenin her şeyden önce doğru zemin seçimi ile mümkün olabileceğinin altını çizen Üregel, zemin etüdünün öneminden bahsetti. 'Zemin etüdü raporu, o yerin çeşitli katmanlarındaki toprak-taş türü, yer altı su seviyesi, fay hatlarına olan mesafe gibi hayati öneme sahip bilgileri içerir ve inşaatların projeleri de bu bilgiler ışığında hazırlanır' diyen Üregel, 'Doğru zemin seçimi ve zemine uygun şekilde projelendirilen binalarla risk en aza indirilebilir. Bununla birlikte yapı denetimi etkili şekilde uygulanmalı ve suistimallere engel olunmalı. Sonuç olarak deprem güvenliği bütüncül bir konudur ve her yönüyle bilime ve kanunlara riayet etmek gerekmekte' şeklinde konuştu.

Başkan'a plaket

Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı bir konuşma yaparak konseyin çalışmalarını değerlendirdi ve sivil toplum kuruluşlarına konseye katılma çağrısında bulundu. Başkan Taşlı konuşmasında ayrıca yaşanan deprem felaketi sonrası bölgeye yardım için Ödemiş'te kapsamlı bir seferberlik başlatıldığına dikkat çekti. Ödemiş'in yardım elinin deprem bölgesine uzatılmasında sürecin yönetimini üstlenen Kaymakam Fatih Aksoy ve Başkan Mehmet Eriş'in çalışmalarının Ödemişliler tarafından takdirle takip edildiğini vurgulayan Taşlı konuşmasının sonunda sırasıyla Aksoy ve Eriş'i davet ederek plaketlerini takdim etti.

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş Ödemiş halkının yardımseverliğinin tüm ülkeye örnek olacak düzeyde olduğunu belirterek, 'Hemşehrilerimiz, ellerindeki bütün imkanlarla bölgeye yardım etmek için büyük bir çaba içine girdiler. Biz de Ödemiş Belediyesi olarak bu yardımların en etkili ve hızlı şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gerekli çalışmaları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ödemiş Kent Konseyi Genel Kurulu'nca böylesi anlamlı bir plaket ile taltif edilmekten Ödemiş halkı adına onur duydum. Tüm genel kurul üyelerimize teşekkür ediyorum' dedi.

 

 

Bakmadan Geçme