Ödüllü proje çürümeye terk edildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, projesini “Ulusal Mimari Yarışması” ile belirlediği, mimarisi ve teknik donanımı ile Avrupa’daki sayılı...

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi, projesini 'Ulusal Mimari Yarışması' ile belirlediği, mimarisi ve teknik donanımı ile Avrupa'daki sayılı örnekler arasında yer alacak olan Opera Binası'nın temeli 2018 yılında Aziz Kocaoğlu döneminde atıldı. Kaba inşaatı yıllardır bekleyen Opera Binası ile ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, 'O bina orda çürüyecek. İzmir'in hakkı bu mu?' dedi.

 'İKİ YIL ÖNCE UYARMIŞTIM'

 İnşaatın seviyesinin yüzde 40'lara gelemediğinin altını çizen AK Partili Çalışkan, 'Opera binası inşaatı yapıyorsunuz ihalede koyduğunuz ve sonra yok kabul ettiğiniz bir şart için 102 milyon lira fazla teklif veren şirkete ihaleyi veriyorsunuz. 2 yıl önce Meclis'te size opera binasının inşaatının bitmeyeceğini söylemiştim. 429 milyon liraya yaptığınız ihalede sözleşme sonrası imalat kalemlerini değiştirdiniz. 284 milyon lira ödeme yaptınız. Sözleşme süresi bitti. Verdiğiniz süre uzatımları bitti. İnşaatın seviyesi yüzde 40 seviyesine gelmedi. Şimdi sözleşmeyi feshettiniz. Firma ile mahkemelik olacaksınız. Mahkemeler bitene kadar yeniden ihale yapamayacaksınız. O bina orda çürüyecek. İzmir'in hakkı bu mu?' ifadelerini kullandı.

 '1 MİLYAR TL LAZIM'

 İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin İzmir Opera Binası'nın neredeyse iki katı büyüklüğünde olduğunu hatırlatan Çalışkan, 'İnşaatı Opera binasından 1 yıl sonra başladı. 1 yıl önce bitti. İzmir opera binası ancak yüzde  40'a ulaştı ve inşaatı durdu. Bugün opera binasının kalan kısmının bitmesi için rayiç değerlerle gereken para yaklaşık 1 milyar TL' açıklamasını yaptı.

'GÖLGE DÜŞÜRÜR'

Erhan Çalışkan, Opera Binası'nda sözleşme imzalanır imzalanmaz proje değişikliğine gidildiğinin altını çizerek, 'Altyapı projeleri hariç ihaleden sonra yapılan proje değişiklikleri hem yaptığınız ihalenin şeffaflığına gölge düşürür hem de teknik ve bürokrat kadronuzun yeterliliğini sorgulatır. Bu ihalelere çıkmadan önce projeler doğru hazırlanmalı ve ihaleye katılan firmaların eşit şartlarda yarışması sağlanmalıdır. İhaleye çıkmadan önce bu projelerin çizilmesi için milyonlarca lira proje parası ödenmektedir. Eğer ihaleden sonra proje değiştirecekseniz bu projelere ödenen paralara yazık değil mi?' dedi.

'KAZIK' DEĞİŞİKLİĞİ!

Çalışkan, projede değişiklik isteyen firmanın başta projeyi, çizen firma olduğunu belirterek 'Değişiklik ise çakılan kazıklarla ilgili. İlk projede çakılan beton kazıkların içinde demir var. İhaleden sonra ise beton kazığın içindeki demir çıkartıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde elini nereye atsan problem' diye konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme