OECD yüzde 3,2'ye düşürdü, EBRD yüzde 2,7'de tuttu
Türkiye'nin 2024 büyüme öngörüsünü Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü 0,2 puan indirerek yüzde 3,2'ye düşürürken, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) geçen Mayıs ayında yüzde 2,7 olarak belirlediği öngörüsünü değiştirmedi
EBRD'nin Bölgesel Ekonomik Beklentiler Raporu'na göre, Türkiye'de ekonomik büyümenin, büyüme faktörlerinin yeniden dengelenmesi ve yatırımcı güvenindeki artışın etkisiyle 2025 yılında yüzde 3,0'a yükselmesi öngörülüyor.
EBRD Raporu'nda, Türkiye'deki son politika değişikliklerinin yanında ülkenin Haziran 2024'te Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) gri listesinden çıkarılması yatırımcı güveninin artmasına yardımcı olan faktörler olarak vurgulanıyor. Türkiye'nin kredi temerrüt takası primi geçen yıl önemli ölçüde azaldı.
Bununla birlikte raporda, Türkiye ekonomisindeki temel riskler; yüksek enflasyonun devam etmesi, Türk lirasındaki reel değerlenmenin ihracat ve turizm üzerindeki etkisi, bölgedeki yüksek jeopolitik gerilimler ve kısa vadeli dış finansman ihtiyacının yüksek olması nedeniyle küresel finansman koşullarının sıkılaşması olarak sıralanıyor.
Türkiye'de cari işlemler açığının azalırken, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 20'sine denk gelen kısa vadeli dış borçların hala yüksek olduğu vurgulanan raporda, "EBRD, 2023'de Türkiye'ye 2,5 milyar euro rekor yatırım yaptı, bunun yarısından fazlası ülkenin yeşil dönüşümünü destekleyen projelere aktarıldı. EBRD'nin yakın zamanda yayınlanan ülke teşhisi, Türkiye'nin verimliliği artırması ve beşeri sermaye gelişimini iyileştirmesi, özel sektörün finansmana erişimini genişletmesi gerektiğini ortaya koydu. Yapısal reform gündeminin yeniden canlandırılması ve ülkenin uzun vadeli büyüme potansiyelini etkileyen sistemik sorunların ele alınması Türkiye'nin ekonomik potansiyeline ulaşmasına yardımcı olabilecek önlemler olarak tanımlandı. Ülke teşhisleri, girişimciliğin ve özel sektör gelişiminin önündeki temel engelleri belirlemek ve Banka'nın stratejik önceliklerini şekillendirmeye yardımcı olmak için kullanılan EBRD aracı. EBRD, 2009 yılından bu yana çoğunluğu özel sektöre olmak üzere 453 proje ve ticaret finansmanı limiti aracılığıyla gerçekleştirdiği 20 milyar euro'yu aşkın yatırımla Türkiye'nin en önemli yatırımcıları arasında yer almaktadır" denildi.
OECD'den yapılan açıklamada ise, Türkiye ekonomisinde bu yıla ilişkin büyüme öngörüsünün 0,2 puan aşağı yönlü revize edilerek yüzde 3,2 ve 2025 için ise 0,1 puan aşağı yönlü revizeyle yüzde 3,1 olarak belirlendiği belirtildi. Buna göre, Türkiye dahil gelişmekte olan ekonomilerde enflasyonun gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek seyredeceğini öngören OECD'ye göre, Türkiye'de enflasyon bu yıl sonu ve 2025 boyunca hafifleyecek ancak çift haneli rakamlarda kalmayı sürdürecek. Bu kapsamda OECD, Türkiye'de, enflasyonun net bir şekilde hedefe doğru ilerlemesini sağlamak için sıkı parasal duruşun 2025'in belli bir dönemine kadar sürdürülmesi gerektiği önerisi yaptı.