Öğrencilere SMS'le burs tuzağı
Dolandırıcıların yeni hedefi: Öğrencilere burs vaadiyle kurulan tuzaklar.
Son dönemde dolandırıcılar, üniversite öğrencilerini hedef alarak yeni bir dolandırıcılık yöntemi geliştirdi. Sahte burs vaadinde bulunan dolandırıcılar, bilinen vakıfların isimlerini kullanarak öğrencilere SMS ve sosyal medya üzerinden ulaşıyor, onları hesap açmaya yönlendiriyor. Ancak açılan bu hesaplar, kara para aklama ve yasa dışı bahis gibi suçlarda kullanılıyor.
Yeni Eğitim Yılında Dolandırıcılık Tehdidi
Üniversite öğrencileri, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte hem heyecan hem de telaş içinde. Ancak bu durum, dolandırıcılar için bir fırsat haline geldi. Burs vaadiyle öğrencilerin güvenini sömüren dolandırıcılar, son dönemde yeni bir dolandırıcılık yöntemiyle dikkat çekiyor.
Sahte Burs Vaadiyle Kandırıyorlar
Sabah gazetesinin haberine göre, bazı dolandırıcılar, bilinen vakıfların isimlerini taklit ederek öğrencilere SMS ve sosyal medya üzerinden ulaşmaya başladı. Bu kişiler, öğrencilere burs imkanı sunduklarını iddia ederek kişisel ve banka hesap bilgilerini talep ediyor. Topladıkları bu bilgilerle elektronik ödeme kuruluşlarında hesaplar açan dolandırıcılar, bu hesapları yasa dışı kumar sitelerindeki para transferlerinde kullanıyor.
Dolandırıcılar, bazı öğrencileri SMS yoluyla, bazılarını ise sosyal medya uygulamaları üzerinden hedef alıyor. Ayrıca, Google'da yapılan aramalarda en üst sıralarda yer alan sahte burs siteleri de dolandırıcıların ağına düşürüyor. Şu ana kadar, bilinen bazı vakıfların isimlerini taklit eden ve sahte internet siteleri üzerinden dolandırıcılık yapan sekiz site tespit edildi. Bu siteler arasında "Doğa ve Gelecek Vakfı (DOGEV)", "Yenilik ve Doğa Vakfı (YENVAK)", "Meltem Vakfı (MELVAK)", "Gençlik Burs Vakfı (GENÇLİKBURSVAKFI)", "Sevgiye Gelecek Vakfı (SEVGİYEGELECEK)" gibi isimler bulunuyor.
Dolandırıcılar, kandırdıkları öğrencilere kendi numaralarını ve e-posta adreslerini vererek, bu bilgilerle bir para aktarma ve ödeme kuruluşu olan Papara'da hesap açtırıyor.
Mağdur Öğrencilerin İtirafları
Dolandırıcıların tuzağına düşen bazı öğrenciler, yaşadıklarını anlatırken fotoğraf ve soyadlarının paylaşılmamasını istediler. Öğrencilerden Yağmur, “Burs başvurusu adı altında tüm bilgilerimi alıp Papara hesabı açtırdılar. Her ay 3970 TL para yardımı yapacaklarını söylediler. Önce hesabıma 110 TL gönderip ardından 105 TL geri göndermemi istediler. Parayı gönderdim fakat daha sonra ailemle paylaştığımda dolandırıldığımı fark ettim” dedi.
Bir başka öğrenci Aybüke, "Doğa ve Gelecek Vakfı adı altında benden ve daha önce açılmış olan Papara hesabım olduğu için babamdan ad-soyad, doğum tarihi, T.C. kimlik numarası, aktif telefon numarası, IBAN numarası ve okuduğum üniversite bölümünü istediler. Ayrıca, kendi numara ve mail adresleri üzerine açılmış bir hesaba kendi bilgilerimi girmemi talep ettiler” diye konuştu.
Öğrencilerden Murat ise, “Burs başvurusu adı altında tüm bilgilerimi alıp Papara hesabı açtırdılar. 2500 TL para yardımı yapacaklarını söylediler. Önce hesabıma 105 TL gönderip ardından 100 TL göndermemi istediler. Parayı gönderdim fakat daha sonra karşıma çıkan şikayetlerden yanıltıcı olduklarını anladım” dedi.
Bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, öğrencilere burs başvurusu yaparken resmi ve güvenilir kurumlarla iletişim kurmalarını tavsiye ediyor.