'Okul mu ticarethane mi?'

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 12 Eylül 2022 tarihinde başlayacak olan 2022 –...

TAKİP ET

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 12 Eylül 2022 tarihinde başlayacak olan 2022 – 2023 eğitim öğretim dönemi için öğrenci kayıtları sırasında velilerden istenen kayıt ücreti ve bağış talebini Meclis gündemine taşıdı

CHP'li Arslan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yazılı olarak yanıtlaması için TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Bakan Özer'e, 'Milli Eğitim Bakanlığına ayrılan bütçe okulların eğitim öğretim dönemi için ihtiyaç duydukları tüm hizmetler ve giderler için yeterli değil midir? Her eğitim öğretim döneminde yaşanan kayıt ücreti ve bu zorunlu bağış talebine ilişkin şikyetler neden son bulmuyor' diye sordu. 

'DUYARSIZLIK KABUL EDİLEMEZ'

CHP'li Arslan eğitim hakkının Anayasal güvence altında olduğunu vurguladığı önergesinde şu ifadelere yer verdi: 'Anayasanın 42 nci maddesinde öğrencilerin eğitim hakkının engellenemeyeceği; 'Kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz' hükmü ile ifade edilmiştir. Anayasal güvence altında olan eğitim hakkının devlet okullarından ücretsiz alınacağı da aynı madde ile hükme bağlanmıştır. Eğitim öğretimde velilerin hiçbir şart ve koşulda para vermeye zorlanamayacağı bu kadar açık ve net iken, illerden gelen bu şikyetlere yöneticilerin duyarsız kalması kabul edilemez bir durumdur.' İzmir başta olmak üzere ülkemizin pek çok ilinden bu sürece ilişkin öğrenci velilerinden okullarda kayıt ücreti talep edildiği, bu yönde okul yönetimleri tarafından velilerin okul aile birliklerine yönlendirildikleri, şikyetlerini aldıklarını paylaşan CHP'li Arslan, 'Bazı okulların sınıf ve öğretmen ayrıcalığı uygulayarak daha yüksek rakamlarda bağış ve kayıt ücreti talep ettikleri iddiası bulunmakta. Umarım bu doğru değildir. Devlet okulları bir ticarethane değildir.' diye tepki gösterdi.

Bakmadan Geçme