Okula uyum tüyoları!

Yeni eğitim öğretim dönemine sayılı günler kaldı. Minikler okullu olacak ve evlerinin güvenli sınırlarından dışarıya çıkacaklar. Formalar, renk renk kalemler, defterler ve çantalarla çocuklar mutlu ve heyecanlı. Bu ilk gün stresi yaşamayacağını göstermiyor. Okulun ilk günü herşeyin yolunda gitmesi için neler yapılmalı?

Çocukların okul stresi ve endişesini azaltmak için anne ve babalara görevler düştüğüne dikkat çeken “Tatil sonrası, özellikle ilk kez okula başlamak çocuklar için büyük değişim. Acıbadem Dr. Şinasi Can Hastanesi Uzman Psikolog Duygu Gökyıldırım Uslu, “Onları arkadaşlar, dersler, ödevler ve sınavlar bekliyor. Bu değişim her çocukta çeşitli seviyelerde stres oluşturuyor. Doğru yaklaşımlarla çocuğun ilk gününde yaşayacağı endişe ve stresi azaltabilirsiniz. Korkuları bir günde geçmeyecek. Sabırla ve sevgiyle birlikte yol alacaksınız. Eğer çocuğunuzda tedirginliğin olması gerekenden daha fazla sürdüğünü ve bir gelişme olmadığını görürseniz yardım için profesyonel bir uzmana başvurmaktan çekinmeyin” diyerek önerilerini sıraladı;

UYKU SAATLERİNİ DÜZENLEYİN

Tatil sonrası alışkanlıkları düzenlemek önemli. Okul saatine benzer uyku ve kalkma düzeni oluşturmak, çocukların biyolojik saatlerini okula uygun hale getiriyor. Okula başlangıç tarihinden birkaç gün önce, uyku saati ve günlük aktiviteleri okul saatine yaklaştırarak çocuğun yumuşak geçiş yapmasını sağlayabilirsiniz.

TELAŞLI VE ENDİŞELİ OLMAYIN!

Beklenen gün geldiğinde yeterince erken saatte kalkın ve çocuğunuzla kahvaltı edin. Telaşlı, aceleci tavırlar, gözü devamlı anne babasının üzerinde olan çocuğun dikkatinden kaçmaz. Çocuk da strese girip endişe hissetmeye başlar. Bu nedenle sakin ve mutlu görünmeye özen gösterin.

OKULU BİRLİKTE GEZİN

Okulun ilk günü çocuğu okula yalnız göndermemek gerektiğini vurgulayan Uzman Psikolog Uslu “Birlikte ve gerekenden daha erken gidin. Tüm gününü geçireceği okuldaki sınıf, kütüphane, yemekhane ve spor salonu gibi bölümleri sizinle birlikte keşfedecektir. Bu alanları gezerken, neler yapması gerektiğini, ders - teneffüs, oyun ve spor zamanlarını anlatırsanız kaygısının azaldığını göreceksiniz. Erken gittiğinizde öğretmeniyle tanışma ve konuşma fırsatı yakalayacaksınız. Ortam kalabalıklaşınca iletişim kurmak güçleşir” diyor.

OLUMSUZ YORUMLARDAN KAÇININ

Okulu, öğretmenleri, idarecileri, velileri, öğrencileri eleştirmemeye özen gösterin. Çocuklar, anne babaların her hareketini izler. Olumsuz bir yorum çocuğunuzun okuluna, öğretmenine ya da arkadaşlarına olan bakış açısını değiştirip okuldan soğutabileceği için soğukkanlı davranın.

AĞLARSA BAŞKA ÇOCUKLA KIYASLAMAYIN!

Güvendiğinizi hissettirin. Her çocuğun özel olduğunu, stres anlarında farklı tepkiler gösterebileceğini dikkate alın. Çocuğunuzu sınıfındaki diğer arkadaşlarıyla veya büyük kardeşiyle karşılaştırmayın. Kısa ve öz bir ayrılık yaşayın. Ayrılırken ağlayabilir, bu çok normal. Bununla ilgili alaycı tutum sergilemeyin. “Bak o ağlıyor mu? Ablan hiç ağlamamıştı” gibi kıyaslamalar yapmayın. Dinleyin ve duygularını anlamaya çalışın. Korkmasının ve endişeli hissetmesinin normal olduğunu, bir kaç gün içinde geçeceğini, herşeyin yolunda olduğunu söyleyin.

OKULA GİTMEK İSTEMEZSE SAKİNCE KONUŞUN

Evde güvenli ortamında her istediğini elde eden çocuk okulda aynı olmadığını görünce hayal kırıklığına uğruyor. Eve geri dönmek istediğini ve okula gitmek istemediğini söyleyebiliyor. Her gün okula gitmesi gerektiğini ve bu konunun tartışmaya açık olmadığını sakin ve güzel bir dille anlatın.

ANLATMASI İÇİN ZORLAMAYIN

Okul çıkışı okul kapısında bekleyeceğinizi söyleyin ve orada olun. Gününün nasıl geçtiğiyle ilgili sorgulayıcı olmamak gerektiğini belirten Uzman Psikolog Duygu Gökyıldırım Uslu “Çocuğunuzu daha fazlasını anlatması için zorlamayın. Merak ettiğiniz konuları öğretmeni veya okul idaresi ile konuşup, öğrenebilirsiniz. Bundan sonra her geçen gün kendisini daha iyi ve okula ait hissedeceğini söyleyin. Yaşıtı her çocuğun aynı hisleri yaşadığını, yalnız olmadığını ve onunla gurur duyduğunu hissettirin. Okul çıkışı sevdiği bir yerde beraber yemek yiyerek veya eksik olan okul malzemelerini tamamlayarak günü sonlandırabilirsiniz” diyor.

EĞLENMEYİ UNUTMAYIN

Okula dönüşü eğlenceli hale getirmek, çocukların olumlu tutum sergilemelerini sağlıyor. Okul temalı oyunlar veya eğitici aktiviteler, okula ilgiyi artırabiliyor. Tatil sonrası çocuğunuzun okula yeniden alışmasını sağlamak için kısa, basit ödevler veya aktiviteler hazırlayın. Bu, çocuğunuzun okul materyallerine yeniden alışmasına yardımcı olabilir. Enerjisini atmasına yardımcı olacak fiziksel aktiviteler yapmasını teşvik edin. Spor yapan, açık havada oyun oynayan çocuklar fazla enerjilerini pozitif bir şekilde yönlendirebiliyor.

Bakmadan Geçme