Ölümler faili meçhul kaldı

Deprem bölgelerinde vefat eden vatandaşlara 'otopsi yapılması' hakkında Adli Tıp Uzmanı Prof. Ümit Biçer, bir kişinin donarak ölüp ölmediğini anlamak için otopsinin üç gün ile bir hafta içinde yapılması gerektiğini hatırlattı.

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremden 11 il etkilenirken resmi rakamlara göre vefat sayısı 50 bine dayandı. Bunun üzerinde CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban'ın yaptığı otopsi çağrısı ülke genelinde ses getirdi. Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer, bir kişinin donarak ölüp ölmediğini anlamak için otopsinin üç gün ile bir hafta içinde yapılması gerektiğini dile getirerek, 'Vücudunda travma belirtisi olmayan cenazelerin donarak öldüğü iddiası spekülatif olur' dedi.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban

CHP'li Alban da iktidara 'Neden yetersiz kalındı, neden adli tıp uzmanları getirilmedi, neden adli tıp kurumları devreye sokulmadı?' diye 3 soru yöneltti.

'EN KISA SÜRE'

Normal şartlarda otopsi yapmanın aradan uzun bir süre geçtiğinde dahi mümkün olduğunu dile getiren Adli Tıp Uzmanı Biçer, 'Ama donma, kalp hastalığı gibi kişinin ölümüne yol açacak herhangi bir dahili hastalık söz konusu olduğunda, bu tür değerlendirmelerin dokular çürümeden veya bozulmadan yapılması gerekir. Dokuların bozulması dediğimiz hadise iklim koşullarına göre değişir. En kısa süre içinde yapmak gerekir, sonuç olarak çürüme belirtileri başladıktan sonra bu tür değerlendirmeleri yapmak güçleşir. Koşullara göre ihtiyaç duyulan süre kabaca üç gün ile bir hafta kadardır. Gömülmüş cenazelerde toprağın da etkisiyle otopsi kolay olmaz. Bu aşmadan sonra dokular büyük oranda bozulur' diye konuştu.

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer

'TRAVMA İZİ OLMAYABİLİR'

Biçer, 'Travma vardır, bina üstüne yıkıldığı için öldü' ya da 'Travma yok o zaman donarak öldü' denkleminin kurulamayacağını söyleyerek 'Bir kişide belirgin kırıklar yani ölümü ilk etapta tramvaya bağlayacak nedenler bulunabilir. Bunların olmadığı cenazelerde ölümü başka bir nedenle gerçekleşmiş olduğu iddiası ortaya atılabilir. Fakat bunun da şöyle bir riski var; herhangi bir tramvaya, yaralanmaya yol açmadan olan ölümler de var. Yani travma görünmeyen kişiler için donarak öldü diyemeyiz, bu spekülatif olur. Bunun önüne geçmenin yolu da erken dönemde otopsi yaparak ölüm nedenini kesin olarak belirlemektir. Kişi belki havasız kaldığı için öldü ve vücudunda travma izi de olmayacak' ifadelerini kullandı.

'YÖNETEMEDİLER'

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, iktidara 'Neden yetersiz kalındı?' 'Neden adli tıp uzmanları getirilmedi?' 'Neden Adli tıp kurumları devreye sokulmadı?' sorularını sorarak, 'Eğer otopsi yapılamadıysa Türkiye'deki adli tıp uzmanlarının neden deprem bölgelerine götürülmediğini sormak gerekiyor. O zaman ölüm sebebi belirsizleşti, bilinmeyen bir hal aldı. Yani belirsiz bir ölüm oldu. Bu bir yönetim boşluğu, yönetilemezliktir. Yan illerde imknlar sağlanıp yapılabilirdi. Bunu yönetmek istemediler daha doğrusu yönetemediler' açıklamasını yaptı.

 

Özel Haber: Sıla ARABACIOĞLU

Bakmadan Geçme