'On bir yıl öncesinden daha gerideyiz!'

TCK'da değişiklik öngören torba kanun teklifinin görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Avukat...

TAKİP ET

TCK'da değişiklik öngören torba kanun teklifinin görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan'ın konuşması yankı yaptı

Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik öngören torba kanun teklifinin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda devam ediyor. Teklifin kadına karşı şiddette cezaların artırılmasını öngören maddelerinden biri üzerine konuşan CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yaparak kadına karşı şiddetin önlenemeyeceğini söyledi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN 11. YILI

Kadına karşı şiddetin önlenmesinin ancak tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerin ve mevcut yasaların etkin bir şekilde uygulanmasıyla mümkün olduğunu belirten Bakan, İstanbul Sözleşmesi'nin 11. yılı olduğunu hatırlattı: 'On bir sene sonra, on bir yıl öncesinden daha gerideyiz. Siz bir yandan kadına karşı şiddetle mücadelede en önemli kazanımınızdan vazgeçeceksiniz, diğer taraftan Ceza Yasası'nda yaptığınız değişiklikle kadına karşı şiddeti önleyeceksiniz; bu mümkün değil, inandırıcı da değil' dedi.

YARGITAY KARARLARINA ELEŞTİRİ

Bakan, Hatice Kaçmaz ve Çilem Doğan davaları üzerinden Yargıtay kararlarını da eleştirdi. Sözlerine,'Sistemin adaletsizliğine, eşitsizliğine isyan eden, mücadele eden, dik duran, var oluş mücadelesi veren ve bu mücadeleyi yükselten kadınları' selamlayarak başlayan Murat Bakan, 'Bilmem, kaçıncı kere Türk Ceza Kanunu'nu değiştiriyoruz. Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yaparak kadına karşı şiddeti önleyebilecek miyiz? Önleyemeyeceğiz. Kadına karşı şiddetin önlenmesi, ancak tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerin ya da mevcut hükümlerin, yasaların etkin bir şekilde uygulanmasıyla mümkün.' şeklinde konuştu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VURGUSU

Bakan sözlerini 'Bugün 11 Mayıs, bundan tam on bir yıl önce İstanbul Sözleşmesi imzaya açıldı ve ilk imzacısı biziz. On bir sene sonra, on bir yıl öncesinden daha gerideyiz. Siz bir yandan kadına karşı şiddetle mücadelede en önemli kazanımınızdan vazgeçeceksiniz, diğer taraftan Ceza Yasası'nda yaptığınız değişiklikle kadına karşı şiddeti önleyeceksiniz; bu mümkün değil, inandırıcı da değil' diyerek tamamladı.

Bakmadan Geçme