Onun hedefinde çocuklarımız var!

Ankara'da yaşanan Türkiye'deki ilk çocuk ölümünün ardından gözler, küçükleri hedef alan Strep A'ya çevrildi. Uzmanlar, aileleri uyardı!

TAKİP ET

Strep A bakterisi İngiltere başta olmak üzere Avrupa'da onlarca çocuğun ölümüne sebep oldu.Türkiye'de Strep A bakterisi kaynaklı çocuk ölümü 11 Ocak'ta Ankara'da gerçekleşti.3 yaşındaki Aras Sönmez'in ölüm haberinin ardından gözler Strep A bakterisine çevrildi.Strep A bakterisi, bademcik iltihabı, farenjit, kızıl hastalığı, impetigo veya erizipel gibi cilt enfeksiyonları, deri altı yangısı ve zatürreye neden oluyor. Strep A bakterisi, birçok hastalığa neden olsa da halk arasında 'Kızıl hastalığı' olarak isimlendirilirken, uzmanlar bu konuda uyarıyor.

Yetişkinlerde de görülebilen, genellikle çocukları hedef alan Strep A bakterisi hakkında konuşan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Ayhan Yüce, tedavisinin penisilin türevi antibiyotikler olduğunu söyledi. Yüce, soğuk algınlığı olan çocuklarda kızıl deri döküntüsü ya da soğuk algınlığı belirtilerinin dışında çıkan bir durumda sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini söyledi.

'ÇOCUKLARDA ETKİLİ'

Kızıl Hastalığın yeni olmadığını söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Ayhan Yüce, 'Sıklıkla tonsilit ve faranjit ile seyreden bir hastalık ama kızıl gibi sistemik ateşli hastalık da yapabiliyor ya da ağır seyreden deri enfeksiyonu da yapıyor. Bu tür hastalarda tonsilit başladığında erken dönemde uygun antibiyotik tedavisi başlaması gerekiyor. Enfeksiyon sonrasında da kalp romatizması, ya da böbrek hastalığına yol açabiliyor. Çocukluk çağında etkili bir bakteridir' dedi.

'ATLANABİLİR'

Yüce, şu anda dolaşımda birçok enfeksiyon olduğunu dile getirerek,'Normalde virüs enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisi gerekmez. Bu tür durumlarda gereksiz antibiyotik kullanımı, bakterilerin antibiyotik direncini arttırır. O nedenle de antibiyotik viral enfeksiyonlarda tercih edilmez. Birden fazla etkenin aynı anda ortaya çıkması klinik olarak hastalığın tanınmasını güçleştirebilir. Vakalar da ister istemez atlanabilir. Hastada kızıl dediğimiz bir deri döküntüsü ile seyreden açık bir enfeksiyon yoksa siz bu vakayı atlayabilirsiniz' diye konuştu.

'ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ'

Bakterinin tanısı için boğaz kültürü uygulamasının yapıldığını söyleyen Yüce, 'bakteri örneği alıp üretiyorsunuz ve 24 saatlik işlem gerektiriyor. Belki hızlı tanı yöntemi gerekebilir. Bu hastalarda en önemli tedavi penisilin türevi antibiyotikler. Antibiyotiğe uyum önemli, tedaviye başlandığında düzelme olsa bile kesintisiz verilerek doz aralıklarına uyulmalı' ifadelerini kullandı.

Yüce yapılması gerekenleri sıralayarak, 'Mikrobiyoloji laboratuarlarında izolasyonların ortak bir köken mi yoksa geniş bir bakteri popülasyonu mu olduğu saptanmalı. Yani burada yapılması gereken tek tek vaka takibi ve tedavisinden öte genel anlamda vaka takibi gerekiyor' açıklamasını yaptı.

AİLELERE UYARI

Enfeksiyon hali olan çocukların izole edilmesi ile birlikte aileler açısından tedaviye uyumun da önemli olduğunu belirterek, 'Aileler bu noktada gözlem yapabilir. Soğuk algınlığı olduğu belirtilen bir çocukta kızıl bir deri döküntüsü ya da soğuk algınlığı belirtileri dışına çıkan bir durum varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı' dedi.

SILA ARABACIOĞLU – ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme