Organ Bağışı Haftası'nda üç hastaya umut oldu

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hipertansiyona bağlı beyin kanaması geçiren ve beyin...

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hipertansiyona bağlı beyin kanaması geçiren ve beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki erkek hastanın organları, ailesi tarafından bağışlandı. Organları bağışlanan kişinin karaciğeri ve bir böbreği, İEÜ Medical Point Hastanesi Dr. Zafer Beken Organ Nakli Merkezine getirildi. Merkez ekibi, bağışlanan organları ivedilikle nakil işlemine başladı. Diğer böbreği ise nakledilmek üzere başka bir merkeze yönlendirildi.

'AİLENİZİ BİLGİLENDİRİN'

İEÜ Medical Point Hastanesi Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Şükrü Emre, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'na ilişkin 'Organ nakli, son evre organ yetmezliği olan insanlarda tek hayat umududur. Şayet organ nakli yapılmazsa hayatını kaybedecekler ve birçok insan anasız, babasız, çocuksuz, kardeşsiz ve eşsiz kalacaktır. Bu anlamda organ naklinin yarattığı fayda, çok büyüktür. Türkiye'de 25 binin üzerinde insan organ nakli beklemektedir. Türkiye'de canlı vericiden nakil daha sık yapılmakla beraber, kadavradan nakiller az sayıdadır. Bizim amacımız, kadavradan yapılan organ nakillerini artırmak ve canlı vericili nakilleri azaltmaktır. Bu anlamda sizlerin yardımına ihtiyacımız var. Organlarınızı bağışlamanız çok çok önemlidir. Organ donörü olmayı kabul ettiğiniz zaman lütfen ailenize bu kararınızı bildirin. Organ nakli, Türkiye'de hem hukuksal hem de dini yönden kabul görmüş bir işlemdir. Bunun en güzel örneği de 'Organ bağışı candan cana yapılacak en büyük sadakadır' sözüdür. Organlarınızı bağışlamanızı ve organ nakli bekleyen insanlara umut olmanızı diliyorum' dedi.

'ORAN DÜŞÜK'

Organ Bağışı Haftası'nda bazı istatistikler de dikkat çekti. Buna göre, Türkiye'de 25 binin üzerinde hasta organ nakli bekliyor. Buna karşılık, yeterli sayıda bağışçı bulunmuyor. Ülkemiz, canlı vericili organ nakillerinde en üst sıralarda yer alıyor. Ancak kadavradan organ nakli yeterli düzeyde değil. Türkiye'de organ nakillerinin yaklaşık yüzde 75'i canlı vericiden, yüzde 25'i ise kadavradan yapılıyor. Canlı vericisi olmayıp bekleme listesinde olan hastalarda, organa zamanında ulaşamadıkları için hayatını kaybetme riski fazla. Her yıl bekleme listesinde bulunan yaklaşık 2 bin hasta, nakil yapılamadığı için hayatını kaybediyor.

Haber Bülteni 

Bakmadan Geçme