Orman alanları yangınlardan değil tahsislerden kaybediliyor!
2024 yılında meydana gelen yangınlarda zarar gören 20 bin 896 hektar alanın yaklaşık 393 hektarının orman vasfından çıkarılarak başka alanlarına tahsis edildiğini açıklayan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ahmet Kenan Özkan,' orman alanlarının, orman vasfından çıkarılmasını endişe işe takip ediyoruz' diye konuştu.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Şubesi' "Yangınlar, Tahsisler, İzinlerle Kaybettiğimiz Ormanlar Geleceğimizdir!" isimli ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden yapılan açıklamaya Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ahmet Mustafa Güleş, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube üyesi Selma Akdoğan, Türkiye Ormancılar Derneği İzmir temsilcisi Ahmet Kenan Özkan ve basın mensupları katıldı.
“2024 YILINDA 20 BİN 896 HEKTAR ALAN YANGINDA ZARAR GÖRDÜ”
2024 yılının en çok orman yangınının çıktığı yıl olduğunu dile getiren TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ahmet Mustafa Güleş, 1 Ocak -27 Ağustos 2024 tarihleri arasında 2764 orman yangınında 20 bin 896 hektar alanın zarar gördüğüne vurgu yapıldı.
Yangınların büyük kısmının İzmir ve Ege Bölgesi'nde yaşandığına dikkat çeken Güleş, “Haziran ayından bu güne İzmir ve çevresinde çıkan orman yangınlarında yaklaşık olarak Selçuk (604 hektar alan), Çeşme-Germiyan (319 hektar alan), Çeşme Delikli Koy (184 hektar alan), Bergama (137 hektar alan), Manisa Soma Deniş (835 hektar alan), Karaburun (311 hektar alan), Urla (396 ha ve 154 hektar alan), Foça (300 hektar alan), Gaziemir-Sarnıç (575 hektar alan) ve Menderes-Şaşal (270 hektar alan), Yamanlar (2920 ha), Manisa-Gördes (5074 ha), Yatağan (315 ha), Milas (278 ha), Bozdoğan-Kavaklıdere (2116 hektar alan), Çanakkale (1773 hektar alan), Bolu-Göynük (5200 hektar alan), Karabük- Safranboluolmak üzere 17.000 hektar alandan fazla alan yanmıştır. Bununla birlikte Diyarbakır- Mardin'deki yangınlarda 15 sivil, İzmir Çeşme Deliklikoy'daki yangında 3 sivil vatandaşımız, Bayındır ve Bergama'daki yangınlarda ise İzmir Orman Bölge Müdürlüğünde görevli 2 orman çalışanı hayatını kaybetmiştir” ifadelerini kullandı.
Yapılan açıklamada ülkemizde meydana gelen yangınların ardından yanan alanların orman statüsünden çıkarılarak başka alanlara tahsisine de dikkat çekildi.
“CUMHURBAŞKANI KARARI İLE 39 HEKTAR ALAN ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARTILDI”
Ahmet Mustafa Güleş'in okuduğu açıklamada orman alanlarının orman vasfından çıkarılmasını endişe işle takip ediyoruz denildi.
Açıklamada şu ifadeleri kullanıldı:
“Orman alanları, ormancılık amacı dışındaki tahsisler (turizm, enerji, sanayi ve yerleşim gibi) ile baskı görmekte ve insan ile temasının arttığı gözlemlenmektedir. Bu noktada orman arazilerinin orman vasfından çıkartıldığı kararları endişe ile takip etmekteyiz. 28.06.2024 tarihli Artvin, Bitlis, İstanbul ve İzmir İllerinde bulunan bazı alanların orman sınırları dışına çıkartılması hakkında karardan sonra, 17 Temmuz 2024 ve 2 Ağustos 2024 tarihli Cumhurbaşkanı kararları ile Manisa'da, Balıkesir'de(Balya, Bigadiç ve Dursunbey), Amasya'da, Bingöl'de, İstanbul'da, Kastamonu'da, Kütahya'da, Mersin'de, Muğla'da, Niğde'de, Samsun'da, Sinop'ta ve Sivas'ta yaklaşık olarak 393 hektar alan, alan orman sınırları dışına çıkarılmıştır"
“ASIL TEHLİKE TAHSİSLERDİR”
Türkiye Ormancılar Derneği İzmir temsilcisi Ahmet Kenan Özkan ise Türkiye'de Akdeniz iklimi nedeniyle yangınların yaşanmaya devam edeceğini belirterek önemli olanın yangına büyümeden müdahale edebilmek olduğunu söyledi.
Orman yangınları ile mücadele çok zor diyen Özkan, “Yangınlar mücadele topluca yapılır. Yangına neden olan üç madde vardır; Isı, yanıcı madde ve oksijen… Bu üçünden birini yangından uzaklaştırırsanız yangını söndürürsünüz. Yangınlar bugüne kadar oldu, bundan sonra da olmaya devam edecektir ama bizi bekleyen tehlike ne yazık ki yangınlar değil tahsislerdir. Yangınlardan daha önelmiş olan konu tahsisler konusu, orman alanları yandıktan sonra da orman alanıdır. Bugüne kadar orman alanı dışına tahsis edilen alan 910 bin hektara ulaştı. Bu alanlar artık ormancılık amacıyla kullanılmayacak alanladır. Asıl tehlike budur” diye konuştu.