“Orucu sigarayla açmak, sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor”

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir...

TAKİP ET

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, 'Ramazan ayında sigarayı bırakmak daha da kolaylaşmakta, oruçtan sonra içilen sigara ise çok daha zararlı' dedi.

Başta kanser ve solunum yolu hastalıkları olmak üzere çok sayıda hastalığa neden olan sigara kullanımından kurtulmak için Ramazan ayının bir fırsat olduğunun altını çizen  Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, oruç tutan kişilerin Ramazan ayında sigara alışkanlığından uzak durmak için yeterli manevi motivasyonla buluştuğunu, bu motivasyonla sağlıklı bir yaşama adım atmanın kolaylaştığını dile getirdi.

Ayrıca iftardan hemen sonra içilen sigaranın damarlarda daralmaya neden olabildiğini bu durumun da hayati organlara oksijen taşınmasının önünde engel oluşturabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Işık, 'Orucun sigarayla açılması ise kan şekerinin düşmesi, baş dönmesi ve sinir sisteminin uyarılması gibi sonuçlar doğurabilmekte' ifadelerini kullandı.

İNME VE BEYİN KANAMASI RİSKİ 

Oruç tutan kişilerin gün boyu aç kalmasının ardından sigara içmesi ile çeşitli şikayetler yaşamalarının olası olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, 'Uzun süren açlığın ardından art arda sigara içilmesi ile birlikte kandaki karbonmonoksit oranı hızla artabilir ve aynı şekilde nikotin oranı yükselebilir. Tüm bu değişimler damarların daralmasına neden olabilir ve hayati organlara yeterli oranda oksijen taşınmasının önünde engele dönüşebilir. Nitekim orucunu açtıktan sonra art arda sigara içen kişiler nabızlarındaki artışı hissetmiştir. Bu oldukça tehlikeli bir semptomdur, tansiyonun yükselmesine bağlı olarak inme ve beyin kanaması gibi risklerle karşılaşılabilir. İftarı sigarayla açmak da son derece yanlış bir davranıştır' dedi.

'MİDE VE SİNDİRİM SORUNLARINA NEDEN OLUYOR'

Sigara tiryakisi olan kişilerin iftarını sigarayla açtıklarını ifade eden Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, 'Uzun saatler boyunca aç kalınmasının ardından orucun sigara ile açılması hem mide hem sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Mide asidi artıyor, bu da mide ekşimesine ve şişkinliğe neden olabiliyor. Aynı zamanda vücuda nikotin yüklemesi yapılıyor. Bu durum kan şekerinin düşmesi, baş dönmesi ve sinir sisteminin uyarılmasıyla sonuçlanıyor' diye konuştu.

RAMAZAN AYI SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN İYİ FIRSAT 

Oruç tutan kişilerin Ramazan ayında sigara alışkanlığından uzak durmak için manevi motivasyon sağladıklarının altını çizen Uzm. Dr. Işık, 'Oruç tutmak kişilerin günlük rutinlerini değiştirmesini gerektirir. Sahurdan iftara dek geçen sürede manevi bir disiplinle hem en temel ihtiyaçlara hem de bağımlı olunan alışkanlıklara ara verilir. Sağlıklı bir yaşama adım atmak için oldukça uygun şartların oluşması, sigarayı bırakmak için de büyük bir fırsattır. İftar ve sahur arasında sigaradan mümkün olduğunca uzak durarak bu süreçte içilen sigara miktarını azaltarak ve mümkünse sigarayı bırakmak için destek alarak daha sağlıklı bir yaşama adım atılabilir' şeklinde konuştu. (Y.K.)

 

İHA

Bakmadan Geçme