Özgür Özel gazetecilerle İzmir'de buluştu
Ege Belediyeler Birliği tarafından 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında İzmir Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen gazetecilerle buluşma etkinliğinde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 'Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 158. sırada yer alıyor. 157. sırada Filistin, 156. sırada Venezuela bulunuyor. Basın özgürlüğü konusunda Filistin bile bizden daha iyi bir durumda' dedi.
Ege Belediyeler Birliği tarafından 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek önemli açıklamalarda bulundu. Tarihi Havagazı Merkezi'nde düzenlenen programda basın özgürlüğü ve gazetecilik mesleğinin sorunları masaya yatırıldı.
'FİLİSTİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA BİZDEN İYİ DURUMDA'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuşmasında Türkiye'de basın özgürlüğünün geldiği noktayı çarpıcı verilerle anlattı. Basının sansür ve baskılarla mücadele ettiğini belirten Özel, şunları söyledi:
'Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 158. sırada yer alıyor. 157. sırada Filistin, 156. sırada Venezuela bulunuyor. Basın özgürlüğü konusunda Filistin bile bizden daha iyi bir durumda. Bugün en az 18 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle cezaevinde. TRT, benim grup toplantımı sadece 4 dakika yayınlarken, Cumhurbaşkanı 78 dakika konuşsa, tamamını yayınlıyor'
'DEZENFORMASYON YASASI DENEN BİR UCUBE VAR'
Basına yönelik sansür ve 'Dezenformasyon Yasası'nı eleştiren Özel, bu yasanın basını susturmak için bir araç haline getirildiğini ifade eden Özel, 'Bütün dünyada gazeteciler, kollukla birlikte görev yaparlar. Belki bileniniz vardır, bir grup insan belediyenin dışarıya verdiği tuvalet temizliğiyle çalışan firma değişmiş, bu insanlarda bize işe alın diyorlar. Bu insanların dışarıda yaptığı protesto bir hak. Bu toplantının düzenin bozmadıktan sonra insanlar istediği sloganı atar, istediği protestoyu yapar. Türkiye'de kolluk bir sertlik yaptığında ve gazeteci de bunu yaptığında yasal süreç başlıyor. Gazetecinin görev haber yapmaktır. Ya emri veren yanlış yapıyordur, o düzeltilir ya da başka bir çözüm bulunur. Dezenformasyon yasası denen bir ucube var. Dünyanın bütün otoriter liderleri bunları birbirinden öğreniyor. En sonunda Tayyip Erdoğan'da bu yasayı Putin'den öğrenip getirdi. Biz bunun buraya varacağını söyledik' dedi.
'SENDİKALI GAZETECİLERİN AZ OLMASI CDDİ PROBLEM'
Türkiye'de her dört gazeteciden birinin asgari ücret altında çalıştığını ifade eden Özel, 'Bu salonun önceliği meslek ama meslek yapılırken de, gazetecilerden çok şey beklemek büyük bir haksızlık. Birincisi çok ciddi bir istihdam sorunu var. Birçok haber tek bir kişinin sırtına kalıyor. Bir yandan gelişen teknoloji sayesinde devamlı süren küçülmeler birçok kişiyi mesleğinden kopardı. Çok sayıda gazeteci ne yazık ki parça başı çalışıyor. Türkiye'de her dört gazeteciden biri toplamda asgari ücretin altında maaş alıyor. Basın sektöründeki ortalama maaş asgari ücretin 6 bin lira üzerinde, asgari ücrette çalışan yok ve hatta altında çalışanlar var. Bütün basın mensuplarının aldığı ortalama maaşları açısından gerçekten utanç verici bir noktada. Ben önemli bir eksikliğin sendikasızlaştırma olarak görüyorum. Sermaye maalesef bunu da başardı. Kaldı ki TRT gibi köklü kuruluşlar var, orada farklı durumlar olmasına rağmen sendikalı gazetecilerin bu kadar az olması çok ciddi bir problem' diye konuştu.
'YANDAŞ GAZETECİLER BASKI ALTINDA'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, gazeteciliğin tarafsız bir şekilde yapılmasının demokrasinin kalitesini belirlediğini vurguladı. Tugay yaptığı açıklamasında, 'Gazetecilik ne kadar özgür yapılıyorsa, o ülkede demokrasi o kadar iyi işler. Maalesef, günümüzde yandaş olmayan gazeteciler baskı altında. Tarafsız ve korkusuz basın emekçilerinin her zaman yanında olacağız. İzmir olarak bu duruşu göstermeye devam edeceğiz' dedi.
Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ise, basın özgürlüğünün sadece gazetecilerin değil, toplumun da hakkı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
'Basını susturmak, halkı susturmaktır. Basın ulusun sesidir ve sansür, demokratik bir topluma vurulan darbedir. Basın özgürlüğü olmadan demokratik bir toplum inşa edilemez. Türkiye'nin geleceği, gazetecilerimizin kalemi, mikrofonu ve cesaretiyle şekillenecek'