Özlale'den asgari ücret çıkışı: Açlık sınırına göre hesaplanmamalı
CHP İzmir Milletvekili Ümit Özlale, yeni yılda açlık sınırı üzerinden tartışmanın toplumsal gerçekliği yansıtmadığını beliterek, 'Güncel tüketim eğilimlerine göre revize edilmiş hesaplama yöntemleri devreye girmelidir'
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özlale, asgari ücreti açlık sınırı üzerinden tartışmanın toplumsal gerçekliği yansıtmadığını ve bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Özlale, yoksulluk sınırının hesaplanmasında kullanılan eski yöntemlerin güncellenmesi gerektiğine dikkat çekti.
TÜRKİYE'DE YOKSULLUK SINIRI BEKLENENDEN DAHA YÜKSEK
Dünya Gazetesi'ndeki yazısında Özlale, Türkiye'deki yoksulluk sınırının, TÜRK-İŞ'in açıkladığından daha yüksek olduğunu ve yoksul sayısının resmi verilere göre daha fazla olabileceğini belirtti. Özlale, gıda harcamalarının toplam tüketim harcamalarındaki oranlarının zamanla değiştiğine işaret ederek, eski metotların çağın ekonomik gerçeklerine uygun olmadığını ifade etti.
'GIDA HARCAMALARINA DAYANAN HESAPLAMALAR YANILTICI'
TÜRK-İŞ'in, gıda harcamalarının toplam harcamalar içindeki payını uzun yıllar sabit tutarak açlık sınırını hesapladığını belirten Özlale, bu yaklaşımın yoksulluk sınırını yanlış hesaplamaya neden olduğunu savundu.
Özlale, şu dikkat çekici bilgileri paylaştı:
'4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 5400 TL'dir ve TÜRK-İŞ'in 2024 Kasım için açıkladığı açlık sınırı 20.400 TL'dir. Bu tutar, büyük bir fark oluşturmaktadır.'
'EV DIŞI GIDA TÜKETİMİ DE DİKKATE ALINMALI'
Prof. Dr. Özlale, çağın ekonomik şartlarına uygun yeni hesaplama yöntemleri geliştirilmesi gerektiğini belirterek, yoksulluk sınırının daha gerçekçi bir şekilde belirlenmesi için kamu kurumlarının sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Ev dışı gıda tüketiminin de göz önünde bulundurulmasının önemine işaret eden Özlale, eski hesaplama yöntemlerinin güncel tüketim eğilimlerine göre revize edilmesi gerektiğini ifade etti.
'YOKSULLUK ORANI RESMİ RAKAMLARDAN FAZLA OLABİLİR'
Asgari ücret tartışmalarının sadece açlık sınırına dayandırılmasının toplumun ekonomik zorluklarını tam olarak yansıtmayacağını belirten Özlale, kamu kurumlarının bu konuda sorumluluk alması gerektiğinin altını çizerek, 'Güncel tüketim eğilimlerine göre revize edilmiş hesaplama yöntemleri devreye girmelidir' dedi.