Öztürk'ten Türkiye'nin pas geçildiği o projeye tepki

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Eylül ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Argun Gündüç...

TAKİP ET

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Eylül ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde gerçekleşti. DTO İzmir Şubesi meclis salonunda yapılan toplantıda, Türkiye ve bölge denizcilik sektöründeki gelişmeler değerlendirildi. Mecliste konuşan DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Çin'in 'Bir Kuşak Bir Yol' projesine karşılık Avrupa Birliği ve Amerika'nın Hindistan üzerinden hazırladığı Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) projesinde Türkiye'ye yer verilmemesini tepki gösterdi.

Ekonomideki daralma eğilimi limanlara yansıdığını ifade eden Yusuf Öztürk, Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre ilk sekiz ayda dökme yük yüzde 4,3 azaldığını, konteyner trafiğinin ise son aylardaki toparlanma ile geçen yılın çok az üstüne çıkması beklendiğini aktardı. Öztürk, İzmir ve Aliağa Limanları'nda elleçlenen konteynerin ise yıl sonunda yaklaşık 1,9 milyon TEU ile 2022 yılının bir miktar üstünde gerçekleşmesi öngörüldüğünü söyledi.

'TÜRKİYE PAS GEÇİLDİ'

Küresel ulaşım koridorlarının önemine değinen Öztürk, Çin'in 'Bir Kuşak Bir Yol' projesine karşılık Avrupa Birliği ve Amerika'nın Hindistan üzerinden hazırladığı IMEC projesinde Türkiye'nin pas geçilmesini tepki göstererek şöyle konuştu: 'Cephede savaş oluyor ama artık savaşların büyüğü masalarda gerçekleşiyor. Bu koridorlar, ticaret, savaş silahı oluyor. İnsanlar ölmüyor ama çok insan etkileyeceği yapı şekilleniyor. Çin'in 'Bir Kuşak Bir Yol' projesine biliyoruz. 60 ülkenin işin içinde olduğu 1 trilyon dolarlık yatırımdan bahsediyoruz. Eskiden batı üretirdi, doğu tüketirdi. Bu tamamen değişti. Doğu üretir, batı tüketir hale geldi. Çin üretim merkezi olması ve ürettiği malları bir an önce dünya pazarına çıkarması en önemli konuydu. 'Bir Kuşak Bir Yol' projesinin etkilerini her zaman yaşıyoruz. Burada sadece Çin'in yer alması ile Avrupa Birliği ve ABD, Hindistan üzerinden bir açılımla karşı bir deklarede bulunuyor. Henüz yatırım söz konusu değil ama birkaç ay içerisinde şekillenecek. Bu IMEC içerisinde Türkiye pas geçildi. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Türkiye'nin olmadığı bir açılım söz konusu olamaz. 'Bir Kuşak Bir Yol' projesinin dışında kalmış gibiyiz, sadece bir orta koridorda demiryolu bağlantısı var. Hem de IMEC dışında kalmış durumdayız. 'Bir Kuşak Bir Yol' projesine karşı deklare edilen Hindistan IMEC projesini karar mekanizmalarını hızlandırmak için yapılan işlemler olduğunu düşünüyorum. Koridor savaşlarının ne şekilde sonuçlanacağını göreceğiz. Özellikle İzmir'i düşündüğümüzde, Tarihi İpek Yol üzerinde. İpek Yolu deyince 'Bir Kuşak Bir Yol' projesi aklıma geliyor. Bir de Hindistan'ın olduğu Baharat Yolu vardı. Rekabet yüzyıllar önce olan bir şeyin tekrar ortaya çıkarılması ile devam ediyor. İzmir yine İpek Yolu üzerinde olmasını istiyoruz. Çünkü 16 liman ve iskeleden 220 direkt noktaya ulaşabiliyoruz.'

719 GEMİ, 906 BİN YOLCU

Türkiye'ye gelen turist sayıları ve kruvaziyer turizmle ilgili bilgi veren Öztürk, 'Turist sayısı sekiz ayda 36 milyonu geçti. Turizm sezonunun uzaması da sevindirici bir gelişme. Ancak yüksek maliyetler Türkiye'nin rekabetçiliğini olumsuz etkiliyor. 2023 yılı için 1,5 milyon yolcu, bin gemi düşüncemiz vardı. Ocak-Ağustos döneminde limanlarımıza 719 yolcu gemisi ve 906 bin yolcu geldi. 25 Eylül Pazartesi günü Egeport Kuşadası Limanı 7 gemiyi birden ağırladı. Celestyal Cruises firması da Kuşadası çıkışlı yeni Doğu Akdeniz seferlerini başladı. Gelecek yılın bu yıldan daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Çin'in pandemi sonrası uluslararası kruvaziyer pazarına dönmesinin etkilerini ise yeni sezonda yaşayacağız' diye konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme