PISA 2022 raporu açıklandı! Türkiye’deki öğrencilerin eğitim durumu nasıl?
OECD tarafından üç yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) ile gençlerin modern toplumda yerlerini...
OECD tarafından üç yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) ile gençlerin modern toplumda yerlerini alabilmeleri için gerekli olan temel bilgi ve becerileri değerlendirmektedir. Matematik okuryazarlığı, fen okuryazarlığı ve okuma becerileri, PISA'nın odaklandığı alanlardır ve 2022'deki araştırmada özellikle matematik okuryazarlığına ağırlık verildiği belirtildi.
Türkiye'nin 2022 PISA raporuna göre, katılan 81 ülkenin matematik alanındaki ortalaması 438, 37 OECD ülkesinin ortalaması ise 472 iken Türkiye'nin matematik alanındaki ortalaması 453 olarak ölçüldü. Bu sonuçla Türkiye, Yunanistan, Şili, Meksika, Kosta Rika ve Kolombiya gibi beş OECD ülkesinden daha yüksek bir performans sergiledi.
Fen alanında Türkiye 81 ülke arasında 34'üncü, OECD ülkeleri arasında 29'uncu sırada yer alırken, okuma becerileri alanında sırasıyla 36'ncı ve 30'uncu oldu.
COVID-19 salgını nedeniyle söz konusu PISA raporu 2021'deki uygulama bir yıl ertelendi ve 2022'de gerçekleştirildi. Türkiye'deki öğrencilerin matematik alanında yüzde 61,3'ü, fen alanında yüzde 75,3'ü ve okuma becerileri alanında yüzde 70,7'si asgari performans düzeyine ulaşmıştır. Üst düzey performans gösteren öğrenci oranları ise sırasıyla matematikte yüzde 5,4, fen alanında yüzde 4 ve okuma becerilerinde yüzde 1,9 olarak belirlenmiştir.
Araştırmaya göre Türkiye'de her on öğrenciden üçü, okulda yalnız ve dışlanmış hissettiğini belirtmiştir. Bununla birlikte, öğrencilerin yedisi kendilerini okula ait hissettiklerini ve diğer öğrencilerle kolaylıkla arkadaşlık kurabildiklerini dile getirmiştir.
Türkiye'deki 15 yaş grubundaki öğrencilerin yüzde 67'si günlük olarak ya da hemen hemen her gün ebeveynleriyle öğle veya akşam yemeği yediğini bildirdi. Ancak yaklaşık olarak her iki öğrenciden biri, ebeveynleriyle sadece konuşarak zaman geçirme ve okuldaki durumlarıyla ilgilenme şansını her gün veya hemen hemen her gün yaşamadığını ifade etmiştir. Her on öğrenciden bir veya ikisi ise ebeveynleriyle bu tür deneyimleri hiç yaşamadığını belirtti.
Haber Merkezi