Plastik atık ithalatı: Çöp mü, ham madde mi?
EGEPLASDER Başkanı Şener Gençer, Türkiye'nin plastik atık ithalatına yönelik eleştirileri yanıtladı.
Türkiye'nin geri dönüşüm sektörüne yönelik eleştirileri yanıtlayan Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, ithal edilen malzemelerin "çöp" olarak nitelendirilmesine tepki gösterdi.
“İTHAL EDİLEN MALZEMELER, SANAYİMİZE KATKI SAĞLIYOR”
Türkiye'nin güçlü geri dönüşüm kapasitesine dikkat çeken Gençer, plastik atıkların yeniden ekonomiye kazandırıldığını belirtti. Gençer, yurt içinde kaynağında ayrıştırılan atıkların oranının yetersiz olduğunu ifade ederek, “Türkiye'de bu oran yüzde 20 seviyesinde. Bu nedenle ihtiyacımız olan ham maddeyi ithal ediyoruz. Bu süreç tamamen kayıtlı ve ilgili yasal prosedürlere uygun bir şekilde ilerliyor” dedi.
“HER ATIK SIFIR MALİYETLİ HAM MADDEDİR”
Gençer, yerel yönetimlerin atıkların kaynağında ayrıştırılması konusunda daha aktif olması gerektiğine vurgu yaptı. Çöpe atılan her plastiğin ekonomik değer taşıdığını belirten Gençer, “Kaynağında ayrıştırılan atıklarımız, Türk ekonomisi için paha biçilemez bir ham madde kaynağıdır. Bu bilinci artırmalıyız” diye konuştu.
GREENPEACE'E ELEŞTİRİ
Greenpeace'in Türkiye'deki plastik üretim ve ithalatına yönelik eleştirilerine değinen Gençer, “Hollanda, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerdeki plastik üretimine ses çıkarmayanların Türkiye'ye ‘üretim yapma' demesi iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Bu yanıltıcı söylemlerle mücadele etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Türkiye, geri dönüşüm sektöründeki çalışmalarını artırarak hem çevresel sürdürülebilirliğe hem de ekonomik büyümeye katkı sağlamayı sürdürüyor.