Prostat sorunları hayati risk oluşturuyor
Vücudun diğer organlarında olduğu gibi prostat bezinde de hücresel düzeyde anormal büyüme ve çoğalma gerçekleşebilir.
Bu anormal büyümeler iyi huylu (Benign Prostat Hiperplazisi - BPH) ve kötü huylu (prostat kanseri) olabilir. BPH'nin yaşamı tehdit etmediğini ve vücudun diğer bölgelerine yayılmadığını belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yasin Yitgin, prostat kanserinin metastaz yapabileceğini ve yaşamı tehdit edebileceğini vurguladı.
BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Üroloji Kliniği'nden Doç. Dr. Yitgin, “Erkeklerde prostat kanseri, en yaygın kanser türlerinden biridir. Birçok prostat kanseri yavaş büyür ve prostat beziyle sınırlı kalır. Ancak bazı türleri agresif olabilir ve hızla yayılabilir. Erken evrede tespit edilen prostat kanseri, başarılı bir tedavi için en yüksek şansa sahiptir” dedi.
Prostat kanserinin erken evrelerinde belirti göstermeyebileceğini ifade eden Doç. Dr. Yitgin, daha ileri evrelerde ise idrar yapmada zorluk, idrar tazyikinde azalma, idrarda ve menide kanama, kemik ağrısı, nedensiz kilo kaybı ve ereksiyon bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkabileceğini belirtti.
Risk Faktörleri ve Erken Tarama Önerileri
Risk faktörleri arasında özellikle 50 yaş üstü erkekler ve aile öyküsü olan bireyler bulunuyor. Doç. Dr. Yitgin, “50 yaş üzerindeki erkeklerde prostat kanseri riski artmaktadır. Ayrıca, ailede prostat kanseri veya meme kanseri öyküsü olanlar risk altında olabilir. Siyahi bireylerde ve obez kişilerde kanserin görülme sıklığı ve agresifliği daha yüksektir” dedi.
Doç. Dr. Yitgin, erken tanının tedavi edilebilir ve hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayarak, aile öyküsü olan erkeklerin 45 yaşında, diğer tüm erkeklerin ise 50 yaş ve üstü dönemlerinde yılda en az bir kez üroloji uzmanına başvurması gerektiğini belirtti. Erken tanı için parmakla prostat muayenesi, PSA kan testi ve prostat MR görüntüleme gibi yöntemler kullanılmakta ve doku örneği (biyopsi) ile kesin tanı konulmaktadır.
Tedavi ve Önleyici Önlemler
Erken evre prostat kanserinde en etkili tedavi yöntemi cerrahi ile prostatın çıkarılmasıdır. İleri evrelerde ise sistemik tedavi (hormonoterapi, kemoterapi) ve radyoterapi seçenekleri uygulanabilir.
Doç. Dr. Yitgin, “Prostat kanserini tamamen önlemek mümkün olmasa da sağlıklı beslenme, egzersiz, kötü alışkanlıkların bırakılması ve düzenli doktor kontrolleri ile hastalıkla mücadelede önemli adımlar atılabilir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.