Reel kesim güven endeksi Eylül'de yükseldi

Eylül ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,2 puan artış göstererek 99,2 seviyesine ulaştı.

Eylül ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,2 puan artış göstererek 99,2 seviyesine ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı. Bu veriler, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1766 iş yerinin yanıtlarıyla elde edildi.

OLUMLU DEĞERLENDİRMELER ETKİLİ OLDU

Endeksin artışında, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin olumlu değerlendirmeler etkili oldu. Ancak, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve genel gidişat değerlendirmeleri, endeksin azalış yönünde etkiledi.

YÜZDE 98,8 ARTTI

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi de bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 98,8 seviyesine yükseldi. Üretim hacminde, iç piyasa sipariş miktarında ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan eğilim, bir önceki aya göre güçlendi.

ARTIŞ BEKLEYENLERİN ORANI DÜŞTÜ

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler, mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin ise mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki görüşlerle zayıfladı. Gelecek üç ayda üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenlerin oranı düşerken, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine eğilim güçlendi.

BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE 2,5 PUAN AZALDI

Gelecek on iki aylık dönemde sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış beklentileri güçlenirken, gelecek üç aydaki istihdama yönelik artış beklentileri zayıfladı. Ortalama birim maliyetlerde artış bekleyenlerin oranında da düşüş gözlemlenirken, gelecek üç ayda satış fiyatlarına yönelik artış beklentileri ise güçlendi. Yıllık ÜFE beklentisi ise bir önceki aya göre 2,5 puan azalarak yüzde 49,2 seviyesine geriledi.

Bakmadan Geçme