Romatizmal hastalıkların erken tedavisi mümkün mü?
Erken tanı ile romatizmal hastalıkların etkilerini en aza indirmek mümkün mü? Sigara ve çevresel faktörler hastalık riskini artırırken, erken müdahale ile tamamen iyileşme şansı nasıl elde edilebilir? 12 Ekim Dünya Artrit Günü vesilesiyle dikkat çeken detaylar haberimizde!
Tıp uzmanları, halk arasında eklem romatizması veya iltihaplı romatizma olarak bilinen artrit hastalığının, erken tedavi edilmediğinde iç organları etkileyerek yaşam kalitesini düşürdüğünü ve ömrü kısalttığını vurguladı.
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, "12 Ekim Dünya Artrit Günü" nedeniyle erken tanının önemini vurgulamak amacıyla bilgilendirme standı kurdu.
Standa gelen vatandaşların eklemlerinde iltihap olup olmadığını ultrason cihazıyla kontrol eden uzmanlar, bu kişilere bilgi verdi.
BUÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Pehlivan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1996 yılından bu yana kas iskelet sistemi hastalıklarına dikkat çekmek için 12 Ekim'in özel bir gün olarak belirlendiğini söyledi. Kurulan stant ile, şikayetleri olanların romatoloji uzmanlarına başvurması ve erken tanı konulması konusundaki farkındalığın artırılmasının hedeflendiğini belirtti.
Prof. Dr. Pehlivan, "Bazen kan tahlillerinde romatizmal hastalıklar tespit edilemeyebiliyor.
Ancak burada ultrason ile erken dönemde eklemlerdeki iltihabı tespit etme imkanı bulunuyor.
Şikayetleri olan bir hastanın tahlilleri normal bile olsa, erken tanı yöntemleri ile tedavi şansı yakalanabiliyor" dedi.
YETİŞKİN NÜFUSUNUN %5'İ RİSK ALTINDA
Kas iskelet sistemi hastalıklarının önemli ölçüde iş gücü kaybına neden olduğunu ve ciddi maliyetler oluşturduğunu vurgulayan Pehlivan, bu hastalıkların erken tanınması ve tedavi edilmesinin sakatlıkların ve maliyetlerin engellenmesi açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Pehlivan, iltihaplı ve iltihapsız romatizmaların, erişkin nüfusun %5'inden fazlasını etkilediğine dikkat çekti.Bu hastalıkların, erken tanı ile tedavi edilirse tamamen düzelme olasılığının yüksek olduğunu belirtti.
"Araştırmalar, erken tanı ile hastalıkların tamamen iyileşme ihtimali varken, geç tanıda kalıcı sakatlık oranlarının arttığını göstermektedir" diye ekledi.
İÇ ORGANLARI ETKİLEYEBİLİR
Romatizmal hastalıkların sadece eklemleri değil, iç organları da etkileyerek yaşam kalitesini bozduğunu ve yaşam süresini kısalttığını ifade eden Pehlivan, erken tanı ile eklem şikayetlerinin düzelme ihtimalinin yanı sıra, iç organların etkilenmesinin engelleneceğini vurguladı.
SİGARA VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Romatizmal hastalıkların genetik kökenli olmasına rağmen çevresel faktörlerin de önlenmesi açısından önemli olduğunu belirten Pehlivan, en büyük risk faktörünün sigara olduğunu kaydetti.
Ayrıca, doğal olmayan gıdaların ve bazı enfeksiyon ajanlarının da hastalıklara neden olabileceğini vurguladı.
TANI YÖNTEMLERİNDEKİ GELİŞMELER
BUÜ İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ediz Dalkılıç, romatolojinin genellikle iltihabi romatizmal hastalıklarla ilgilendiğini belirtti. Hastalarda yalnızca eklem ve kaslarda değil, göz, akciğer, böbrek ve deri gibi diğer organlarda da bulguların olabileceğini ifade etti.
Dalkılıç, "Romatizmanın tedavisi yok" gibi yanlış bir inanışın bulunduğunu belirterek, "Özellikle iltihaplı romatizmal hastalıklarda erken tedavi çok yüz güldürücü sonuçlar verebiliyor.
Son dönemde kullanılan yeni ilaçlar ve tanı yöntemleri ile romatolojinin ilerlediğini göstermeyi amaçlıyoruz" dedi.
Uzmanlar, romatizmal hastalıkların erken tanı ve tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayarak, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet etti. 12 Ekim Dünya Artrit Günü, bu önemli konunun farkındalığını artırmak için bir fırsat sunuyor.