Rüyalar anlatılmalı mı?

Uykunun REM evresinde görülen rüyaların bilinçaltı ile ilişkisi psikoloji bilimini meşgul ediyor. Öte yandan din ve diğer metafizik çalışmaları rüyaların anlatılmaması ya da yorum yapabilecek yetkinlikteki insanlara anlatılması gerektiğini öneriyor

İyi ya da kötü rüya anlatılmalı mı? Kötü rüya gören ne yapmalı? Rüyalar gerçekte çıkar mı? Rüyanın tersi mi çıkar?

Dini inanca göre, rüyanın herkese değil, imanından emin olunan sadık kişilere anlatılması gerekir. Çünkü güzel bir rüya gören kişi, bunu ehil olmayan birine anlatırsa o rüya yanlış yorumlanacağı için manası kaçar. Ama sadıklara anlatılırsa rüya şer gibi görünse de hayra tebdil olur. Hatta bir hadiste; "Rüya görmek bir kuşun ayağında takılı durmaktır. O rüyayı anlatırsan, düşer" denildiği söylenir.

Kötü rüyaların şeytan etkisi ile görüldüğü, güzel rüyaların ise allah müjdesi olduğu kabul edilir.

BİLİMSEL BAKIŞ

Düşlerin yorumu, yıllar boyunca insanları meşgul etti. Tarihe baktığımızda krallar, imparatorlar, padişahlar rüyalarını yorumlatır ve rüyalarının anlamlarına göre hareket ederlerdi. Günümüzde ise insanlar rüya gördüklerinde birbirlerine anlatır üstüne konuşur, internete yazıp “tabirini” öğrenmeye çalışırlar. Psikanalitik yönelimli terapi yapan terapistler için ise rüyalar terapinin en önemli malzemelerinden biri. Bizlere göre kişinin gördüğü rüya kişinin bastırmaları, çatışmaları, arzuları, vb. hakkında birçok şey söyler.

FREUD NE DİYOR?

Sigmund Freud, yaşamı boyunca rüyaları oldukça önemsemiştir; üstüne metinler yazmış ve hastalarıyla yaptığı analitik sürecin temel malzemelerinden biri haline getirmiştir. Freud'a göre her düş bir istek doyurma amacıyla görülür. Düşlerde “istek doyurma” yönünün ortaya çıkması için rahatsız edici düşüncelerin hepsi karşıtlarıyla değişir ve bu düşüncelerin yarattığı hoşnutsuzluk duygusu da baskılanır. Freud'a göre düşlerimizin görünür içerikleri yeni yaşantımızla; gizli içerikleri ise eski yaşantımızla bağlantılı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme