Sağlığınızı korumak için aile hekimine ne zaman gitmeli? Uzmanından önemli uyarı!

Vatandaşlar neden sağlıklarını korumak için aile hekimlerine düzenli gitmeli? Aile hekimliği hizmetleriyle erken teşhis nasıl hayat kurtarabilir? Aile Hekimi Dr. Ali Tatar, bu önemli sorulara yanıt veriyor!

Denizli'nin Sevindik Değirmenci Grup Aile Sağlığı Merkezinde Aile Hekimi olarak görev yapan Dr. Ali Tatar, aile hekimliğinin koruyucu sağlık hizmetlerindeki önemine dikkat çekti. Dr. Tatar, vatandaşların aile hekimlerine hasta olmadan önce, sağlıklı iken gitmeleri gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni aile hekimliği yönetmeliği çerçevesinde, bu yaklaşımın halk sağlığı açısından daha verimli olacağını belirten Dr. Tatar, 'Aile hekimine, hasta olduktan sonra değil, sağlık kontrolü yaptırmak amacıyla düzenli gitmek, birçok hastalığın erken teşhisini sağlayabilir,' dedi.

AİLE HEKİMLERİNİN ROLÜ

Aile Hekimi Dr. Ali Tatar, aile sağlığı merkezlerinde verilen hizmetler hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Aile hekimliğinin, sağlık hizmetleri açısından en önemli birinci basamak tedavi yöntemlerinden biri olduğunu belirten Dr. Tatar, 'Aile hekimliği, hastaların her yönüyle takibini yaparak, hastalıklar gelişmeden önce engellemeye yönelik bir yaklaşımdır. Aile sağlığı merkezlerinde sağlıklı bireylerin takibi, anne karnından itibaren başlar. Bebeğin doğumundan sonra yapılan aşılar, okul sağlığı, ergenlik dönemi takipleri ve kronik hastalıkların erken teşhisi gibi birçok hizmet sunulmaktadır,' dedi.

Dr. Tatar, aile sağlığı merkezlerinde sadece basit tıbbi müdahalelerin değil, aynı zamanda kapsamlı sağlık taramalarının da yapıldığını belirterek, 'Aile hekimliği, sadece reçete yazdırmak için başvurulan bir hizmet değil. Sağlık kontrolü ve hastalıkların önlenmesi için çok önemli bir hizmettir,' diye ekledi.

ERKEN TEŞHİS VE KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖNEMİ ARTTACAK

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı yeni aile hekimliği yönetmeliği ile ilgili açıklama yapan Dr. Tatar, kronik hastalıkların erken teşhisinin önemine değindi. Tatar, bu yönetmelik ile birlikte, vatandaşların aile hekimlerine düzenli başvurmasının, daha fazla kronik hastalığın erken dönemde teşhis edilmesini sağlayacağını ifade etti. 'Kronik hastalıkların erken teşhisi, daha büyük sağlık problemlerinin önüne geçilmesini sağlıyor. Örneğin, yüksek tansiyonun beyin kanamasına yol açmadan tespit edilmesi, diyabetin organ kaybına neden olmadan kontrol altına alınması gibi faydalar sağlıyor,' dedi.

AİLE HEKİMİ HAYAT KURTARABİLİR

Dr. Tatar, aile sağlığı merkezlerinin erken teşhisle hayat kurtardığı vakaları örneklerle aktardı. 'Bir gün, poliklinikte bir çocuğun ense sertliği şikayetiyle muayenesini yaptım. Hemen hastaneye yönlendirdik ve menenjit teşhisi koyuldu. Erken müdahale ile bu çocuk hayata döndü. Bir diğer örnek ise, kronik hastalık takiplerimizde tespit ettiğimiz kalın bağırsak kanseri vakasıydı. Erken teşhisle tedavi edilen bu hasta da hayatını kurtardı,' dedi.

Dr. Tatar, bu örneklerin artması için vatandaşların aile sağlığı merkezlerine düzenli olarak gitmelerinin önemini yineleyerek, 'Aile hekimlerine düzenli başvuru, hem hastalar hem de sağlık hizmet sağlayıcıları için mutluluk verici sonuçlar doğuruyor,' ifadelerini kullandı.


Bakmadan Geçme