Sağlık Bakanlığı aile hekimine ilaç yazamazsın diyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik, sağlık çalışanları arasında büyük tepkilere yol açtı.
Yeni uygulama ile birlikte, ilaç yazdırmak daha zor olacak. Yeni dönemde hastalarına antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçlarını daha az yazan hekimler daha fazla teşvik ödemesi alacak. Fazla yazanlar ise maaş kesintisi ile karşı karşıya kalacak.
Çalışma sistemine müdahale ve maaş kesintileri nedeniyle aile hekimlerini sindirme politikası olarak yorumlanan vatandaşın sağlığını riske atma olarak değerlendirilen yönetmelik nedeniyle aile hekimleri ülke genelinde 3 günlüğüne iş bırakma kararı aldı.
"SİSTEM, İLAÇ YAZAMAZSIN DİYOR"
İzmir'de İl Sağlık Müdürlüğü önüne hak aramak için pankartıyla gelen Çiğli'de aile hekimi olarak görev yapan Mehmet Uğur Baran, Sağlık Bakanlığı'nı sert bir dille eleştirdi.
Sağlık Bakanlığı'nın sisteminin cezalandırmak üzere tasarlandığını söyleyen Baran, "Yaptığınız neredeyse her işe bir ceza kalemi getirildi. Mesela doktorluğumuza karışılıyor. Ne demek doktorluğumuza karışmak?, Yazdığımız ilaca karışılıyor. Koyduğumuz teşhise çalışma şeklinize karışılıyor. Yani düşünebiliyor musunuz? Bir hastayı muayene ediyorsunuz ve bu hastaya ilaç yazmanız gerekiyor. O ilacı şu kadar miktardan fazlasını yazamazsın diyor. Sonra hasta size gelmiyor! Hastaneye gidiyor, çünkü seçme hakkı var. Yani ben dedektif değilim. Yani koruyucu hekimlik yapan bir hekimim. Koruyucu hekimlikteki insanın önceliği poliklinik hizmeti değildir zaten. Koruyucu hizmetleri yapmak yerine beni hem poliklinik gibi görüyor hem de benim muayeneme gelmeyen kişilere niye gelmedi diye benden hesap soruyor. Yani bu dünyanın neresinde görülmüş?" diye sordu.
"SAĞLIKLI ÇALIŞMA KOŞULLARI YOK"
Haklarını aramak ve güvenli koşullarda çalışmak için alanlarda olduklarını söyleyen aile hekimi Mehmet Uğur Baran, "Bugün bizim polikliniklerimize gelen her hasta bu yönetmelikten haberdar ve hepsi yanınızdayız diyorlar. Düşünebiliyor musunuz? Sağlıklı çalışma koşulları yok, iş güvenceniz yok. Sağlıkta şiddet zaten habire var. Benim emekliliğim geldi. Ben niye hala alanlardayım? Hakkımı aramak için alanlardayım. Neden emekli olamıyorum? Çünkü kışa dönmüş bir maaşım var. Okutmak zorunda olduğum iki tane evladım var. Dolayısıyla hak ancak mücadeleyle alınır" dedi.