Samast'ın tahliyesine tepki: Düşünce suçlusu olsaydı…

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR- Agos Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i 19 Ocak 2007'de gazete binasının önünde...

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR- Agos Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i 19 Ocak 2007'de gazete binasının önünde düzenlediği silahlı saldırıda öldüren Ogün Samast, şubat ayında nakledildiği Bolu F Tipi cezaevinden koşullu salıverilme kapsamında akşam saatlerinde tahliye edildi. 17 yaşında girdiği cezaevinde 33 yaşında tahliye edilen Samast'ın ardından siyasilerden tepkiler yağdı.

'Düşünce suçlusu olsaydı…'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, düşünce suçluların tutuklanmasına dikkati çekerek 'Hrant Dink'in hedef gösterilmesi, yargılanması, linç edilmesi ve öldürülmesi, katile bayrakla pozlar verdirilmesi bir nesil için siyaset ve yargı gerçeğiyle çok sert ve acı bir yüzleşmeydi. Düşünce 'suçlusu' olsaydı katil böyle karşılanmayacak, böyle tahliye edilmeyecekti. Adalet!' dedi.

'AKP iktidarı eliyle temel utanç'

CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, 'Barış Pehlivan Can Atalay Tayfun Kahraman Osman Kavala Selçuk Kozağaçlı Çiğdem Mater gibi onlarca haksız tutuklu bugün hala cezaevinde! Hrant Dink'in katili Ogün Samast bugün artık dışarıda! Türkiye'de adalet, AKP iktidarı eliyle temel bir utanç sorununa dönüşmüştür!' dedi.

'Binlerce arkadaşımız içeride'

HEDEP (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi) Kars Milletvekili ise, 'Katiller dışarda, siyasi düşünceleri nedeniyle binlerce arkadaşlarımız cezaevinde. Katiller dışarda, hasta mahpuslar cezaevinde! Katiller iyi halli bulunarak salıverilirken; cezası bittiği halde idari gözlem kurulu kararıyla siyasi mahpuslar cezaevinde. Hukukun kırıntısına bile izin vermiyorlar' dedi.

Ne olmuştu?

Agos Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de gazete binası önünde o dönem 17 yaşındaki Ogün Samast tarafından düzenlenen suikast sonucu yaşamını yitirdi. Cinayetin faili olduğu belirlenen Ogün Samast, 20 Ocak 2007'de Samsun otogarında yakalandı. 24 Ocak 2007'de tutuklanan Ogün Samast, geçen şubat ayında cezasını çektiği Kandıra F Tipi cezaevinden Bolu F Tipi cezaevine nakledildi. 16 yıl 10 aydır cezaevinde bulunan Samast'ın 1 yıl önce iyi halinden dolayı koşullu salıverme kapsamında cezasının dolduğu ve cezaevi yönetimi tarafından bu süreçte deneme aşamasında olduğu öğrenildi. Kişisel gelişimi için yapılan gözlemlerde iyi hali olduğu gözlenen Samast, koşullu salıverme şartlarını taşıdığına kanaat getirilerek tahliyesine karar verildi.

33 yaşındaki Ogün Samast'ın cezaevi çıkışında ailesi tarafından karşılandığı ifade edildi.

 

Bakmadan Geçme