Santa Maria Kilisesi saldırı iddianamesine onay 

Sarıyer'deki Santa Maria Katolik Kilisesi'ne 28 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen silahlı ilişkin hazırlanan iddianame, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.


Sarıyer'deki Santa Maria Katolik Kilisesi'ne 28 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen silahlı ilişkin hazırlanan iddianame, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan başından vurularak hayatını kaybetmişti. İddianamede, saldırıyı gerçekleştiren sanıklar David Tanduev ve Amirjon Kholiqov'un iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 349 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 196 sayfalık iddianamede, 3 mağdur, 11 müşteki ve 43 sanık yer alıyor. Saldırganların, DEAŞ terör örgütü üyeleri olarak tanımlanan Tanduev ve Kholiqov'un, saldırı günü Başakşehir'den geldikleri ve kiliseye girerken yüzlerinin maskeli olduğu belirtiliyor. İddianamede, saldırı sırasında diğer cemaati hedef alarak rastgele ateş açtıkları da vurgulanıyor.

“RASTGELE SAĞA SOLA ATEŞ EDİYORLARDI”

Kilise baş pederi Anton Bulai, olay sırasında yüksek sesler duyduğunu ve tabancalı kişilerin kilisenin kapısında ateş ettiğini söyleyerek, “Pazar ayinini gözlerim kapalı bir şekilde yönettiğim esnada yüksek bir ses duydum. Bir şeyin yere düştüğünü düşünerek gözlerimi açıp bakmadım. İkinci yüksek sesi duyunca gözlerini açıp kilisenin giriş kapısına baktım. Ellerinde tabanca bulunan 2 şahıs kapının önünde rastgele sağa sola ateş ediyordu. İkisinin de maske ve üstlerinde bastan aşağı siyah kıyafet vardı. Cemaat üyelerinden biri beni giyinme odasına kaçırdı. Bu zamana kadar herhangi bir tehdit almadım ve herhangi bir düşmanım yok” şeklinde konuştu.

SALDIRININ AMACI

İddianamede, DEAŞ terör örgütüne bağlı yayınlar yapan AMAK Medya isimli internet sitesinde, "Türkiye'nin İstanbul şehrinde İslam Devleti'nden 2 savaşçı tarafından Hristiyanlara ait bir kiliseye silahlı saldırı düzenlendi, bu saldırı İslam Devleti liderlerinin her yerdeki Yahudi ve Hristiyanları hedef alma çağrısına icabeten düzenlendi” ifadesinin yer aldığı belirtildi. Bu paylaşım, saldırının DEAŞ tarafından üstlenildiğini göstermesi açısından önemli bir detay olarak kaydedildi.

“OLAYIN OLDUĞU BÖLGEYE ASLA GİTMEDİM”

İddianamede ayrıca, saldırıyı düzenleyen Tanduev'in savcılıkta susma hakkını kullandığı, Kholiqov'un ise olaydan habersiz olduğunu öne sürerek, “Ben o gün sabah namaz kıldım. Ders gibi bir çalışma yaptım. Evimin bulunduğu Başakşehir'den ayrılmadım. Olayın olduğu bölgeye asla gitmedim. Mahkemede gerekli ifademi vereceğim” dediği yer aldı. İddianame kapsamında, Tanduev ve Kholiqov ile bağlantılı diğer sanıkların da çeşitli suçlamalardan cezalandırılması talep ediliyor. Bu sanıkların, önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkması bekleniyor.


Bakmadan Geçme