Santorini hareketliliği İzmir'i etkiler mi? Vali Elban'dan net açıklama!

İzmir Valisi Süleyman Elban, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde düzenlenen anma programında, Santorini'de yaşanan deprem hareketliliğinin İzmir'i etkilemesinin beklenmediğini belirtti.

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için İzmir'de anma programı gerçekleştirildi. İzmir Valisi Süleyman Elban, etkinlikte yaptığı konuşmada Santorini Adası yakınlarında yaşanan sismik hareketliliğe değinerek, 'Bilim insanlarının, AFAD ve MTA'nın ortak görüşü 'bu civarda oluşan deprem hareketliliğinin doğrudan ilimizi etkilemesi' beklenmiyor. Fay yapısı itibariyle bizim ilimizi tetikleyecek fay söz konusu değil. İzmir'i Santorini kaynaklı deprem etkisiyle bir tehlike beklemiyor' ifadelerini kullandı.

6 ŞUBAT DEPREMİ İZMİR'DE ANILDI

İzmir Valiliği tarafından düzenlenen anma programı, İzmir İktisat Kongresi Binası'nda gerçekleştirildi. Program kapsamında, depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Kur'an-ı Kerim tilaveti yapılarak dualar edildi. Etkinlikte ayrıca AFAD tarafından hazırlanan, depremlerden etkilenen illerde gerçekleştirilen çalışmaların anlatıldığı bir video da katılımcılara izletildi.

'HER BİRİ DERS ALINACAK İBRETLİK OLAYLAR'

Programda konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban, 6 Şubat depremlerinin unutulmaması gereken olaylarla dolu olduğunu vurgulayarak, '6 Şubat depremlerini yaşamış, görmüş ve görev almış biri olarak söylüyorum, o günkü yaşanılan olayları anlatmak çok zaman alacaktır. Orada yaşanılan çok özel hikayeler var. Her biri ders alınacak ibretlik olaylar, içimizi acıtacak vahim durumlar ve kahramanlık hikayeleri. Günlerce uyumayan, bir şeyler yemeyen, 'Depremzedeler yesin' diyerek günlerce yemek yemeyen arkadaşımız vardı. Orada devletimizin büyüklüğünü gördük. Devletimizin bu kadar araç gereci, yetişmiş personeli, kaynağı olduğunu orada gördük' dedi.

'200 BİNİN ÜZERİNDE KONUT TESLİM EDİLDİ'

Deprem sonrası yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Vali Elban, hükümetin desteğiyle konut inşasının hızla devam ettiğini belirterek, 'Bu dünyada eşi benzeri olmayan bir rakam. Bunun dışında kamu binaları, yollar, altyapı. Hepsi yapılıyor. Bunun arkasında ancak güçlü bir lider, devlet ve millet olursa olur. Depremin 33-34'üncü günü de Adana'da deprem konutlarının temeli atıldı. Bir yıl geçmeden 200 binin üzerinde konut teslim edildi. Bu yıl sonunda da diğerleri teslim edildiğinde artık hak sahipliği diye bir konu kalmayacak. Her şey yerine getirilebilir ama hayatını kaybedenler getirilemez. Felaketlerle ilgili asıl olan şey o felaketten hiç etkilenmemek ya da az etkilenmek o da az yaralı ya da kayıpla etkilenmek' diye konuştu.

'İZMİR'İ BİR TEHLİKE BEKLEMİYOR'

Ege Denizi'nde görülen sismik hareketliliğin kamuoyunda endişe yarattığını dile getiren Elban, İzmir'deki yapı stoğunun büyük oranda risk taşıdığını belirtti. Son günlerde Santorini Adası yakınlarında yoğunlaşan depremler hakkında da bilgi veren Elban, şu ifadeleri kullandı:

'İzmir'de yüzde 70 düzeyinde yapı stoğumuzun sorunlu olduğu bilimsel olarak da açıklanıyor. 28 Ocak tarihinden itibaren Santorini'nin 6 buçuk kilometre kuzey doğusundaki Kolumbo Yanardağı civarında yoğunlaşan deprem hareketliliği başladı. O tarihten bugüne 1'in üzerinde bini geçen deprem kaydedildi. Bunların 800'e yakını 3-4 şiddeti civarında. En son Santorini civarında 1650 yılında deprem olmuş ve kayıplar söz konusu. Ancak biz deprem fırtınasının başladığı ilk günden itibaren, bu işi bilen bilim insanları, AFAD ve MTA ile sürekli istişare halindeyiz. Santorini civarındaki deprem fırtınası diye tabir ettiğiniz hareketlilik en son 2011 yılında da olmuş ve 14 ay sürmüş. O deprem hareketliliğinde ilimiz etkilenmemiş. Bilim insanlarının, AFAD ve MTA'nın ortak görüşü 'bu civarda oluşan deprem hareketliliğinin doğrudan ilimizi etkilemesi' beklenmiyor. Fay yapısı itibariyle bizim ilimizi tetikleyecek fay söz konusu değil. Depremin olduğu bölgelerin ilimize uzaklığı 260-300 kilometre mesafe söz konusu. İzmir'i Santorini kaynaklı deprem etkisiyle bir tehlike beklemiyor.'

'O GÜN RÜZGARIN İLİMİZE DOĞRU OLMASINA BAĞLI'

Kolumbo Yanardağı'nın olası bir patlamasının İzmir'i etkileyip etkilemeyeceğine dair de değerlendirmelerde bulunan Elban, volkanın faaliyete geçmesi durumunda lav ve kül çıkışının büyük ihtimalle deniz altında kalacağını belirtti. 'Volkanın faaliyete geçmesi konusunda, eğer suyun altında oluşacaksa lav ve kül çıkışı olmayacak. Fakat suyun dışında olması durumunda orada oluşacak bir külün İzmir'e gelme ihtimali çok zayıf. Gelmesi ancak o gün rüzgrın ilimize doğru olmasına bağlı. Gelse bile rahatsız edici düzeyde olması beklenmiyor. Tsunaminin ilimiz kıyılarında ancak yarım metre, 60-70 santimlik dalga oluşturacağı bekleniyor. Mevsim itibariyle böyle dalgalar her gün var. Öyle bir dalga hareketini hissetme ihtimalini düşünmüyoruz. İlimiz depremsellik açısından riskli, kendi depremi olabilir. Bu şehirde 4 yıl önce olmuş yine olabilir. Vatandaşlar resmi kaynaklara itibar etmeli' ifadelerini kullandı.

'1999 YILINA GÖRE İYİ DURUMDAYIZ'

İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci de programda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 6 Şubat depremleri sonrası afet müdahale kapasitesini artırmak için çeşitli adımlar attığını belirterek şu ifadeleri kaydetti:

'Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde ülke olarak hep birlikte sarsıldık. İki büyük deprem o zamana kadar kayıt altına alınmış bir şey değildi. O nedenle asrın felaketi demiştik. Özellikle 120 bin kilometre karelik bir alan etkilendi. 11 il etkilenirken çeşitli ölçeklerde 18 ilimiz de etkilendi. İlk dakikadan itibaren bütün kaynaklar seferber edildi. Yılın en yoğun kar yağışı varken oraya koştuk ve yaraları sarmaya başladık. Yaklaşık 53 bin 500 vatandaşımızı kaybederken 120 bin vatandaşımız yaralandı. Bölgeden 5 milyon vatandaşımızın çeşitli illere tahliyeleri gerçekleştirildi. Aynı ayda 3 milyon kişilik yemek desteği sağlandı. Hızlıca çadır kent ve konteynerler kuruldu. Afet meydana geldikten sonra müdahale noktasında 1999 yılına göre iyi durumdayız. Önlem konusunda ilk akla gelen yaşadığımız evler. Ülkemizde kentsel dönüşüm çalışmaları var ancak yapı stokuna dikkat edildiğinde 20 yıla ihtiyacımız var. Ancak kaynaklarımızı daha etkili kullanarak bu dönüşümü topyekun sağlamalıyız. Afetlerde daha güçlü olma adına adımlar atıldı. İçişleri Bakanlığı'mızın 100 bin arama kurtarma personeli yetiştirme projesi yapıldı. İzmir olarak kendimize 4 bin 500 kota koymuştuk, yıl sonu itibariyle 4 bin 851 olarak gerçekleşti. 12 STK'mızın akreditasyon süreci tamamlandı. İzmir ili olarak hedefimiz 30 akredite olmuş profesyonel arama kurtarma ekipleri yetiştirmek.'

TEŞEKKÜR BELGESİ TAKDİMİ İLE SONA ERDİ

Programın sonunda, deprem bölgesinde görev alan AFAD İl Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür belgeleri takdim edildi. Etkinliğe İzmir Valisi Süleyman Elban'ın yanı sıra, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı İrfan Özsert, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, belediye başkanları ve arama-kurtarma ekiplerinin temsilcileri katıldı.

Bakmadan Geçme