Savaşta olsak 7 ayda bu kadar kayıp vermeyiz…

Ülkemizde bireysel silahlanan kişi sayısı artıyor. Cinayet, çatışma ve silahla yaralama haberleri ardı ardına geliyor. Bazı...

Ülkemizde bireysel silahlanan kişi sayısı artıyor. Cinayet, çatışma ve silahla yaralama haberleri ardı ardına geliyor. Bazı anlı şanlı televizyon kanalları da yaşanan kavga, şiddet ve cinayetleri haberlerini uzun bir bülten halinde seyirciye sunuyor. Hal böyle olunca da vatandaşın psikolojisi bozuluyor, korkuya kapılıyor, tedirginlik yaşıyor.

Umut Vakfı'nın raporuna göre; 2023 yılında geride bıraktığımız aylar içinde ülke genelinde bin 938 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Basına yansıyan bu silahlı şiddet olaylarında bin 200 kişi öldü, bin 960 kişi ise  yaralandı.

Dünya genelinde ve Türkiye'de bireysel silahlanmada yaşanan kontrolsüz artış, birçok kişide tedirginlik yaratıyor.

Bu konu peş peşe gelen silahla yaralama, çatışma ve ölüm haberleriyle özellikle son günlerde gündeme oturuyor, Umut Vakfı'nın konuyla ilgili yaptığı bir çalışmayı dikkat çekiyor.

Bu rapora göre; bu yılın 211 gününde Türkiye genelinde 1938 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Basına yansıyan bu silahlı şiddet olaylarında 1200 kişi öldü, 1960 kişi de yaralandı.

Şiddet olaylarının; uzun namlulular dahil 1653'ünde silahlar kullanıldı, (397'sinde Keleş, uzun namlulu silahlar dahil tüfekler, 1187'sinde tabancalar, 60'ında beylik silahları), 285'inde ise çoğunluğu bıçaklar olmak üzere kesici aletler kullanıldı.

Türkiye'deki şiddet sarmalında acı tabloyu ortaya koyan vakıftan yapılan açıklamada şu ifadelere de yer veriliyor:

'Maalesef ülkemiz adeta suç cenneti haline geldi. Bireysel silahlanma ve ona paralel olarak silahlı şiddet oranı artış kaydediyor… Silah satıcıları adeta ülkede at oynatıyor.

Mafya sokaklarda çatışıyor, evleri, işyerlerini silahla tarıyor. Baskınlar yapıyor, sokaklarda çatışıyor…

Biz bireysel silahlanmaya 'dur' denilmesini, yasal düzenlemeler yapılmasını beklerken maalesef hiçbir şey yapılmayarak, 'cezasızlık' uygulanarak adeta silahlanma teşvik ediliyor… Sonuçta da olayların önü alınamıyor ya da alınmıyor…'

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme