Sayın Bakan bir de ekmeğe el atın!

Aysun Güler/YENİ İZMİR- Gün geçtikçe artan zamlar, vatandaşı ve esnafı adeta boğuyor. Her gün market raflarında...

TAKİP ET

Aysun Güler/YENİ İZMİR- Gün geçtikçe artan zamlar, vatandaşı ve esnafı adeta boğuyor. Her gün market raflarında fiyatları yükselen ürünleri görmek, cüzdanlarımızdan biraz daha feragat etmemize sebep oluyor. Esnaf, kendi dükknını ayakta tutmaya çalışırken, zam üstüne zamla boğuluyor. Bir yandan artan maliyetler, diğer yandan azalan müşteri talepleri esnafın yıllarca emek verdiği işini sürdürmesini zorlaştırıyor. Bir zamanlar dolup taşan vitrinler, şimdi fiyat artışlarının gölgesinde solgun bir hal alıyor. Vatandaş ise her geçen gün artan faturalarla başa çıkmaya çalışırken, gelecek endişesiyle boğuşuyor. Temel ihtiyaçlar giderek lüks haline geliyor, bütçe kısılmak zorunda kalıyor. Bu durum, sadece bir alışveriş listesini değil, aynı zamanda umutlarımızı da küçültüyor. Önce suya, tüpe gelen zamdan 'ekmek' de zamlardan nasibini alıyor. Vatandaş deterjanı, eti değil artık ekmeği 'veresiye' yazdırıyor…

''KİMSE ŞAŞIRMIYOR''

Bornova'da fırın sahibi Nazife hanım ise 'Artık insanlar da zama şaşırmıyor. Tepki göstermek bir yana dursun zam gelmedi mi ne zaman gelecek? diye soruyorlar. Zam gelmese de gelmeyecek olan zammı bekliyor vatandaş' ifadelerini kullandı.

Fatma Uca

''ARTIK UTANIYORUM''

Fatma Uca 78 yaşında ekmeği bile veresiye yazdırdığını söyledi. Uca açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Öyle bir zamana denk geldik ki, artık ekmeği çöpten toplayacağız. Her şeye zam üstüne zam geliyor Gelen zamlara şaşıramaz olduk. Ama bu kadar da olmaz. Kızım ve torunlarım var birlikte yaşıyoruz. Özel güvenlik olan kızım kartını maddi durumlardan dolayı yenileyemediği için çalışamıyor. Evimiz kira, mutfağıma tüp bile alamıyorum. Ekmeği de veresiye yazdırır oldum, artık utanıyorum.

ÖNCE GEVREĞE, SONRA DA EKMEĞE ZAM

Sözcü internet sitesinde yer alan habere göre, Ankara Pideciler ve Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, 10 liralık fiyatı Valilik onayı ile 15 liraya çıkardıklarını söyledi, 'Ticaret Bakanlığı'nın talimatı ile zammı geri aldık. Haftaya 12,5 TL yapacağız ve 31 Mart seçimleri sonrası da ayarlama olacak' dedi.

Delibaş'ın açıklamasında dikkat çeken bölümler şu şekilde yer aldı:

'Simit fiyatlarına yaptığımız zammın haberlerde yayımlanması üzerine Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan beni makamına davet etti ve niçin zam yaptığımızı sordu. Fiyat artışlarını hatırlattım. Tarım Bakanlığı uzmanlarının çıkardığı maliyeti bakan yardımcısına gösterdim. Onların hesabına göre 12 lira 70 kuruş maliyet çıktı. Yani bizim belirlediğimiz maliyetten de yüksek. Zammı ertelememizi istedi. Hatta bizi üzen, kıran bazı ifadeleri de oldu. Ben de bunun üzerine açıklama yapacağımı söyledim.

Bakmadan Geçme