Seçim sonrasında yoğunluk ekonomide oldu
Demet Gürgen /YENİ İZMİR-İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer konuştu. Cumhurbaşkanlığı seçiminin geride...
Demet Gürgen /YENİ İZMİR-İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer konuştu. Cumhurbaşkanlığı seçiminin geride bırakıldığını belirten Tuncer,'Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan güven tazeleyerek önümüzdeki beş yıl için daha seçildi. Seçim sonucunun tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.Siyaset uzun zamandır ülke gündeminin merkezindeydi. Artık ekonomiye ve içinde bulunduğumuz sorunların çözümüne odaklanma zamanı. Kısa vadede çözülmesi gereken başta finansmana erişim olmak üzere birçok ekonomik sorunumuz mevcut. Orta ve uzun vadede ise yapısal problemlere odaklanarak Türkiye'nin geleceğini iyileştirmeliyiz. Son iki yılda yaşanılan pandemi, savaş ve deprem bütün dengeleri alt üst etti.Bir yandan Türk lirasının satın alma gücünü aşındıran ve vatandaşlarımızın yaşam standartlarını etkileyen yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ederken, bir yandan da politik ve jeopolitik belirsizliklerin baskısı altında iş yapmaya gayret ediyoruz. Politik gelişmeler ve jeopolitik gerilimler piyasaları tedirgin ediyor, güven ve istikrarı zedeliyor. Tabi bu sorunlar sadece ülkemizde değil tüm dünyada benzer durumdadır. Ancak, bildiğiniz üzere bu olumsuz durumların ülkemizde hissedilen şiddeti daha yüksek oluyor' dedi.
'Kendini geliştiren ve yeni bir sistem olan yapay zekya geçiyoruz'
Kısa sürede ekonomik koşulların iyileşmesini istediklerini söyleyen Tuncer,'Dünya ve ülkemiz siyasi ve ekonomik gündemlerle boğuşurken teknolojide insanoğlunun geleceğini şekillendiren değişimler yaşanıyor. Son elli yıl içinde mekanik sistemlerden dijital sistemlere hızlı bir geçişimiz oldu. Şu sıralar ise insan zeksını taklit edebilen ve çevreden topladığı bilgileri işleyerek kendini geliştiren ve yeni bir sistem olan yapay zekya geçiyoruz. Her yenilik beraberinde yeni iş fırsatları doğurur. Yakın gelecekte yapay zek ekosisteminde çalışacak mühendislere, denetmenlere, eğitmenlere ve etik uzmanlarına ihtiyaç olacağı öngörülüyor. Bu teknolojilerin kullanım alanının sınırsız olduğunu söyleyebilirim. Belki de en çok kullanılacağı alanlardan biri tarım sektörü olacaktır. Hastalık ve zararlıların erken teşhisi, yabancı ot kontrolü, hayvanların sağlık durumu, beslenme takibi ve sürü yönetimi gibi süreçleri optimize etmek, üretimde verimlilik artışı ve işgücü maliyetlerini düşürmek için yapay zek sistemleri kullanılabilir. Bu sistemler, geçmiş verileri analiz ederek gelecekteki tarımsal koşulları tahmin etme yeteneğine sahip olabilir. Böylece, müdahale süreçleri hızlanabilir ve tarımda kimyasal kullanımı azaltılabilir. Yakın geleceğin en büyük pazarlarından biri olacak olan bu teknolojilere ülke olarak ağırlık vermeliyiz. Üniversitelerimizde az evvel bahsettiğim iş alanlarında çalışacak meslek erbapları yetiştirmeli ve Ar-Ge yatırımları yapmalıyız. İnanıyor ve temenni ediyorum ki Borsamız öncülüğünde kurulan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi bünyesinde de yapay zeknın tarımda kullanımına yönelik çalışmalar da yapılacaktır' ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı seçimini yineleyerek kazanan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutlayan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 'İş dünyası olarak bizler, ülkenin bir an önce gerçek gündemi olan ekonomiye dönmesini, belirsizliklerin hızla giderilmesini, zorlanan makro dengelerin sürdürülebilir bir dengeye oturtulmasını, seçim sürecinde verilen vaatlerin maliyet ve finansmanının şeffaf bir şekilde ortaya konmasını bekliyoruz. Türkiye artık bir reform seferberliğine girmeye mecburdur. Hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme olan yapısal adımlar ivedilikle atılmalıdır. Deprem bölgesinde mağduriyetlerin giderilerek hayatın bir an önce eski ritmine kavuşturulması elzemdir. Dahası, ülkenin bir an önce seçim kutuplaşmasından sıyrılıp düzensiz göç başta olmak üzere güvenliğimizi ve sosyal dengemizi zorlayan problemlerini çözme ihtiyacı vardır. Cumhuriyetimizin 100. yılında ekonomiden turizme, sanattan spora her alanda kazananın Türkiye olması en büyük arzumuzdur. Seçmen, Türkiye Yüzyılı vaadinin bir an önce gerçekleşmesi için hızlı çözümler bekler.Bunun gereğini yerine getirmek için hükümet başta olmak üzere demokratik düzenin tüm bileşenleri üzerine düşeni yerine getirmek için çalışmalıdır. İzmir Ticaret Borsası olarak biz bu yolda üzerimize düşen tüm sorumluluğu yerine getirme azim ve kararlılığındayız' diye konuştu.
'Dünyamız çeşitli zorluklarla karşı karşıya '
Bu zorluklardan biri olan iklim değişikliğine vurgu yapan Kestelli,' Küresel iklim değişikliğinin neden olduğu çevresel, sosyal ve ekonomik sorunlar. İklim değişikliği ile mücadeledeki temel hedef sera gazı emisyonlarının azaltılması. 2021 yılı verilerine göre ülkemizde toplam 564 milyon ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonu söz konusu. Bunun yüzde 71'i enerji sektörü, yüzde 13'ü endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, yüzde 13'ü tarım ve yüzde 3'ü atık sektörlerinin emisyonlarından oluşuyor. Dolayısıyla küresel iklim değişikliği ile mücadelede tarım sektörüne de önemli sorumluluklar düşüyor. Paris Anlaşması kapsamında verilen Ulusal Katkı Beyanımızda tarım sektöründe sera gazı azaltımı için yapacaklarımızda belirlenmiş durumda. Belirlenen bu maddeler; Hayvancılık sektöründeki yetiştiricilik uygulamalarının iyileştirilmesi ve metan emisyonlarının kontrol altına alınması, toprakların korunması ve rehabilitasyonu, gübre kullanım uygulamalarının iyileştirilmesi, su kaynaklarının uygun kullanımı, yeni yöntem ve teknolojilerin hayata geçirilmesi, azaltım politikalarının ana başlıkları. Küresel iklim değişikliği ile mücadeledeki bu süreç sadece tarımsal üretimi değil, dolaylı olarak tarım ürünleri ticaretini de etkileyecek. Dolayısıyla geleceğe ilişkin tüm planlarımızda firma olarak kendi iş süreçlerimizin yanı sıra hammadde temin ettiğimiz tarımsal üretim süreçlerindeki gelişmeleri de yakından takip etmek zorunda olduğumuzu ifade etmek istiyorum ' şeklinde konuştu.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli konuşmasına şu sözler ile devam etti:
Tarımsal üretimde yeni sezon faaliyetlerinin arttığı, üreticilerimizin tarlada, bağda, bahçede işlerinin yoğunlaştığı bir dönemdeyiz. Bahar aylarının yağışlı geçmesi, kuraklığın en önemli sorun olduğu bu dönemde üreticilerimizi bir nebze de olsa rahatlattı. Meteorolojiden yapılan açıklamaya göre nisan ayında metrekareye 87 kilogram yağmur yağdı.
Bu yağış miktarı; son 30 yıl ortalamasının yüzde 51, geçen yıl nisan ay yağış miktarının ise yüzde 254 üzerinde. Bu demek değil ki kuraklık sona erdi, tehlike geçti. Hl barajlarımızın eksik dolulukta olduğunu, yeraltı su seviyelerimizin her geçen gün azaldığını unutmamalı, küresel ısınma ile mücadeleye taviz vermeden devam etmeliyiz. Borsa olarak biz de bu dönemde arazi çalışmalarımıza yoğun bir şekilde başladık.
Bildiğiniz gibi özellikle üzüm, incir gibi geleneksel ürünlerimizde çekirdeksiz üzüm üretim alanlarında, 10 ilçede, 237 farklı lokasyonda ve 948 bağda teknik incelemelerde bulunarak hazırlanan rapor üyelerimize gönderilmiştir. Özetle şu an için çekirdeksiz üzümde hastalık ve zararlı bakımından herhangi bir salgın durumunun olmadığı ve salkım doğuş ve gelişimlerinin iyi olduğu tespit edilmiştir.
İTTM'de yer alacak işletmelerin birçoğu yeni kurulmuş start-up firmalar olacağı için desteğe ihtiyaçları olacak. Çeşitli vergi destekleri sağlayacak TEKMER statüsü alınması amacıyla KOSGEB'e yaptığımız proje başvurumuz geçtiğimiz günlerde onaylandı.
TEKMER statüsü sayesinde İTTM bünyesinde faaliyet gösterecek olan girişimciler ve işletmeler 5746 sayılı 'Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun' kapsamındaki
Sigorta prim desteği, Kurumlar vergisi ARGE & Tasarım indirimi,Gelir vergisi stopajı teşviki, Damga vergisi istisnası, Gümrük vergisi istisnası desteklerinden faydalanabilecekler.
Ayrıca, proje onayıyla İTTM'ye 5,8 milyon TL hibe katkısı da sağlandığı bilgisini paylaşmak istiyorum. Bu vesileyle projede emeği geçen tüm ekibimize teşekkürlerimizi sunuyorum.
Diğer önemli bir gelişme de Ege Gastronomi Projemiz ile ilgili. Çeşme Belediyesi'nin destekleri ile gastronomi projesinin pilot çalışmasını Alaçatıdaki 'deneyim merkezinden' başlatacağız. Deneyim merkezinde, tadım etkinlikleri, eğitimler ve Ege Gastronomi projesi ile ilgili çalışmaların tanıtımını yürüteceğiz.
'2 Haziran'da Resmi Açılışını Yapacağız'
Ayrıca, Borsa Vakfımız tarafından 14 Haziran tarihinde ilk eğitimi düzenleyeceğimiz bilgisini de sizlerle paylaşmak istiyorum.
Eğitmen İhsan Ataöv tarafından verilecek 'Kurumsal Temsil ve Protokol Yönetimi Eğitimi'ne üye firmalarımızın da katılımlarını bekliyoruz.'