Seçimleri Kazanan 6284 Olacak

Özlem Kara/ Yeni İzmir– Millet İttifakına katılma şartı olarak Yeniden Refah Partisi'nin, AK Parti 'ye 6284...

TAKİP ET

Özlem Kara/ Yeni İzmir– Millet İttifakına katılma şartı olarak Yeniden Refah Partisi'nin, AK Parti 'ye 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılmasını talep etmesi ve şartın AK Parti tarafından kabul edilmesine yönelik tartışmalar devam ediyor.
6284 Sayılı Kanunun tartışmalara açılmasına yönelik durumun kadın hareketi boyutunu değerlendiren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir üyesi Hilal Susuz, 'Baktığımızda kadın mücadelesine, yaşam haklarına bir saldırı söz konusu. Cumhur İttifakı bize göre 6284'e karşın olan bir ittifak. Seçimlerde kadınların seçimi tabii ki 6284 olacak' dedi.
Konunun hukuki boyutuna ilişkin açıklamalarda bulunan avukat Ezgi Sağcan ise kanunun kaldırılmasının kadınların şiddette maruz kalmalarını ve şiddetin normalleşmesini teşvik edeceğini belirtti.

'Ezgi Sağcan'
'SEÇİMLERİ KAZANAN 6284 OLACAK'
İstanbul Sözleşmesini tartışmaya açıldığında, bunun ucunun 6284'e dokunacağını söylediklerini belirten Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir üyesi Hilal Susuz, 'AKP'li yetkililer 'Kendi yasamız var, 6284 var' dediler. İstanbul Söyleşmesinden çıkıldı ve şu an 6284'ü tartışmaya açıyorlar. Biz şu an diyoruz ki bunun ucu Medeni Kanun'a kadar gider. Kadınların neredeyse yüzyıllardır verdikleri mücadele sonucunda kazandıkları her türlü hak tehlike altında. Biz hep şunu diyoruz, 6284 kadınların can simididir, şiddet karşısında yalnız yürümemesidir. Kadınlar için 6284 demek yaşam hakkı demek. Bu konu kadınlar için bu kadar kritik. 6284 etkin uygulanmadığı için Ezgi Zerkin öldürülürdü, bugün katilinin yakalanmamasının 251'inci günü. Şimdi baktığınızda 6284'ü uygulamadılar. Ezgi Zerkin öldürülürdü. Katili yakalamıyorlar. Baktığımızda kadın mücadelesine, yaşam haklarına bir saldırı söz konusu. Cumhur İttifakı bize göre 6284'e karşın olan bir ittifak. Seçimlerde kadınların seçimi tabii ki 6284 olacak. Bir yanda kadın düşmanları, 6284 düşmanları diğer yanda 6284 var bizim için. O yüzden biz 6284'ü seçeceğiz, seçimleri kazanan 6284 olacak' dedi.

'Hilal Susuz'
'KADIN BEYANI ESASTIR'I MANÜPÜLE EDİYORLAR'
6284'ün tartışmaya açılmasının esas konusunun kadın beyanının esas olması olduğunu söyleyen Susuz, 'Bu durumu çok ciddi manipüle ediyorlar. Kadının beyanı sadece kavuşturma ve soruşturma açılabilmesi için esas alınıyor. Ama kamuoyuna yansıttıkları çok farklı sanki kadın şikayetçi oluyor ve o kişi ceza alıyor gibi. Böyle bir konu söz konusu olmuyor. Zaten şiddete uğrayan, cinsel saldırıya uğrayan bir kadın kendisi delil toplamak zorunda değil, kanıtlamak zorunda değil. Kanıtlamak, soruşturma yürütme zorunda olan devlet mekanizmaları, kadınlar değil. Elbet kadın bunu söyleyecek. Canını zor kurtardığı anlarda bir de bunu kanıtlamakla mı uğraşacak? Kadının bunu kanıtlayamadığı zamanlarda oluyor. Türkiye'deki mahkemelerde istismara uğrayan çocuklardan bile kanıt istiyorlar. Küçük bir çocuk bunu beyanı dışında nasıl kanıtlayabilsin? Ama istiyorlar ki kadınlar yeniden köle olsun. Mesela Yeniden Refah Partisi'nin Başkanı Fatih Erbakan'ın söylediği şu, 6284 yüzünden boşanmalarda artmış. Bir kadının boşanmak istemesi ya da şiddet karşısında şikayetçi olması hak değil midir? Kadınlar boşanmak istediği için öldürülüyor. Boşanmalarla ilgili bir sorun varsa, boşanmak istediği için öldürülen kadınları konuşmamız lazım' ifadelerini kullandı.
'NEDEN BU EKONOMİK EŞİTSİZLİK'
Nafaka konusunda da değinen Susuz, 'Biz yıllardır diyoruz ki yasa da, nafaka kadına verilir diye bir tanım yok. Yasa da evlilik birliğinden sonra evlilikten sonra yoksulluğa düşen tarafın kazanmış olduğu bir hak. Yani burada yoksulluğa düşen taraf kadınlar oluyor? Neden bu ekonomik eşitsizlik? Bunu konuşmamız gerekirken aylık 200-300 TL'lik komik rakamların verilmesi söz konusu. Önce bir eşitlik sağlansın, ondan sonra süresiz nafaka kısmı ondan sonra bakarız. Ama eşitlik sağlanmadığı taktirde kimse kadınların kazanılmış haklarını tartışmaya dahi açamaz biz de bununla ilgili mücadelemize devam edeceğiz' diye konuştu.
'CUMHUR İTTİFAKI TARİHİNİN EN BÜYÜK YENİLGİSİNİ KADINLARDAN ALACAK'
6284 sayılı kanun, kadınların fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddetten korunmasına yönelik bir dizi tedbiri içerdiğini belirten Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Ezgi Sağcan, 'Bu kanunun kaldırılması, kadınların şiddete maruz kalmalarını ve şiddetin normalleşmesini teşvik edecektir. Belli ki AKP; gerici tarikatları ve siyasi parti kılığına girmiş çeteleri arkasına almak adına İstanbul Sözleşmesi'nin ardından 6284 sayılı kanunu da tartışmaya açıyor. Kadınların can güvenliği ve yaşam hakkı AKP tarafından seçim pazarlıklarının konusu haline getiriliyor. Ancak biz biliyoruz ki AKP iktidarı gider emekçi kadınların özgürlük mücadelesi sürer' diyerek
'İttifakta Hizbullah Terör Örgütü'nün siyasi ayağı olunca haliyle kadın hakları da pazarlık konusu oluyor. AKP, İstanbul Sözleşmesi'ni kurban ederek İslamcı-gerici tarikatlara verdiği sözü tutmuştu. O zaman da söylemiştik burada hedef sadece İstanbul Sözleşmesi değil, sırada 6284 sayılı Kanun ve daha da fazlası, Medeni Kanun var. Asıl hedef elbette laik Cumhuriyeti yıkmak, kadını ise birey olmaktan çıkarmak. Hedefi şeriat sistemi olan bir ittifakın elbette hedefinde olan bir yasa 6284. Zira Medeni Kanun ve Anayasa'nın hedeflediği kadın-erkek eşitliğini sağlamada çok önemli bir rolü var, tıpkı İstanbul Sözleşmesi gibi. Niyetlerini her zaman biliyorduk ,hiç aile yıkılıyor gibi palavralara ayıracak vaktimiz yok. Gericiliğe ve yobazlığa karşı laik Cumhuriyeti savunmaya devam edeceğiz. Cumhur İttifakı tarihinin en büyük yenilgisini kadınlardan alacak.'

Bakmadan Geçme