Seferihisar'da hedef 12 ay turizm
Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, Türkiye'nin ilk sakin şehri Seferihisar, bu unvanın yanında deniz,...
Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen'in haberine göre, Türkiye'nin ilk sakin şehri Seferihisar, bu unvanın yanında deniz, doğa, gastronomi, tarih, kültür-sanat gibi turizmin birçok öğesine sahip bir ilçe olmakla ön plana çıkıyor. 2 farklı dernek çatısı altında ilçede turizm sezonunun uzatılması planlanıyor
Deniz turizminden sonra farklı alanlara da açılan Seferihisar, yerel üreticinin ürünlerini almak, Kaleiçi'ni gezmek, Teos Antik Kenti'ni görmek, kültür-sanat etkinliklerini takip etmek, doğa yürüyüşleri yapmak gibi birçok turistlik birleşenleri sunan bir yapıya sahip.
Birinden güzel köyleri, görülen ve gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen tarihi yapılarıyla İzmir turizminde ön plana çıkmayı hedefleyen ilçelerden biri.
Bunun yanında İzmir'in en temiz denizlerine sahip ilçesi olan Seferihisar'ın turizm anlamındaki tek sorunu yeterince tanıtılmaması ve sürdürülebilirlik turizm alanında biraz geri planda kalmasıdır.
Seferihisar'da görünen ve görünmeyeni gün yüzüne çıkarmak amacıyla kurulan ve Seferihisar'da turizmi kalkındırmayı planlayalan Seferihisar TEOS'u Yaşayan ve Yaşatanlar Derneği ve Seferihisar Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği ilçe için çalışmalar yürütüyor.
İki koldan birden
Seferihisar'daki tanıtımın, tarihi gün yüzüne çıkarılması için 2023 nisan ayı itibariyle Royal TEOS'un grup Eş başkanvekili Semih Salnur ve Royal TEOS'un yönetim kurulu eş başkanı İbrahim Lepiev'in öncülüğünde kurulan ve bu iki derneğin başkanlığını yapan Semih Salnur, neden iki farklı dernek kurduklarını şöyle açıklıyor:
'Seferihisar TEOS'u Yaşayanlar ve Yaşatanlar Derneği ile Seferihisar'ın tarihi değeri yaşasın, ortaya çıksın istedik. Alt yapı olarak tarihi eserler olarak antik şehir olarak kültürel bir değer burası. Biz bunu bildiğimiz için neden burası bir Efes ya da Göbeklitepe olmasın dedik. Milattan öncesi dönemlere ait birçok eser var. Bundan dolayı bu değerleri öncelikle Türkiye'ye daha sonra da dünyaya tanıtmak istiyoruz. Seferihisar Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği'ni kurma amacımız ise esnafın, yörenin ihtiyaçlarını belirleme noktasında çalışmalar yapıp buranın neye ihtiyacı var, onları belirleyip bu doğrultuda yerele, genele ulaşarak bir birlik kurmak. Çünkü biz birleşe birleşe bir şeylerin üstesinden gelinebileceğini inanlardanız. Bu dernek aracılığıyla esnafın sorunlarını, ihtiyaçlarını belirleyip yerelde duyurmak ve projelerimizle bu bölgeye fayda sağlamak istiyoruz'
'9 ayı değerlendirmek'
Biz şu an tanıtım çalışmalarını yapıyoruz, diyen Semih Salnur, 'Daha önce de otelimiz Royal Teos Termal Otel' de sürdürülebilir çalışmayla ilgili tanıtım amaçlı bir program gerçekleştirmiştik. Bu bölgede Seferihisar'ın tanıtımı, duyulması konusunda bizim otelimiz öncülük ediyor. Biz % 100 sürdürülebilirlik sertifikası almaya hak kazandık. Biz buranın tanıtımını bu şekilde sağladıkça yörenin tamamı üzerinde bir etki yaratıyor. En büyük amacımız yaz kış turizmini burada desteklemek. 12 ay sürdürülebilir turizmin temellerinin oluşmasını sağlamak. Çünkü biz otel olarak 12 ay boyunca açık bir tesisiz. Ancak buradaki diğer işletmeler var olan koşullardan dolayı 3- 4 aylık bir faaliyet vermek durumunda kalıyorlar. Bu da iş yerlerinin yılda 9 ay kadar kapalı olmasına neden oluyor. Hal böyle olunca işletmeler inanılmaz zorlanıyor. Biz bu dernekler aracılığıyla Seferihisar'daki turizm süresini 12 aya çıkarmak için kolları sıvadık. Yaz- kış buraya turist gelmeye başladığında pansiyonlar, restoranlar başta olmak üzere tüm yerli halk bundan kar etmiş olacaktır. Esnafla yaptığımız bire bir görüşmelerde bizden talepleri bu oluyor. 3- 4 ay değil, yıl boyunca faaliyet vermek istediklerini anlatıyorlar bize. Belki ilerleyen süreçlerde tekne turlarıyla birlikte de gemicilerin, tekne sahiplerinin de işini kolaylaştıracak çalışmalar yapılabilir. Dalış sporlarının artmasını istiyoruz. Çünkü burada dalışa yönelikte birçok aktivite var. Dalış okulu kurmak istiyoruz burada. Yerel esnafın sorunlarını göz önüne alarak bu noktalarda çeşitli çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Seferihisar'ın tarihini, tanıtımını, kültürünü, turizmini ön plana çıkartmak için kurulmuş olan iki derneğimizde şu ana kadar yaptığımız ve yapacağımız çeşitli projelerimiz var. Bu noktada Seferihisar'a doğalgaz getirmeyi planlıyoruz. Çünkü esnaf şu an tüple ocaklarını çalıştırıyorlar. Onlar da doğalgaza geçilmesini istiyorlar. Biz bu noktada esnafı örgütleme, projeyi konuşma aşamasındayız' dedi.
HABER MERKEZİ