Seferihisar’ın enginarı sofralar ile buluşuyor

  Türkiye üretiminin %35’ine ev sahipliği yapan İzmir’de, enginar hasadı başladı. Seferihisar’da yer alan tarım alanlarında,...

TAKİP ET

 

Türkiye üretiminin %35'ine ev sahipliği yapan İzmir'de, enginar hasadı başladı. Seferihisar'da yer alan tarım alanlarında, üreticiler ve yerel halk tarafından tarladan toplanan karaciğer dostu enginarlar, Ulamış, Düzce, Turgut, Ürkmez ve Sığacık mahallelerinin en önemli geçim kaynaklarından biri olan bu endemik türler arasında yer alıyor.

Bölgede iki tür enginar yetişiyor: Bayrampaşa ve Sakız. Şu sıralar üretici pazarlarının gözde ürünü olan enginarlar, sebzeler, sirke, çay ve turşu olarak tüketicilere sunuluyor ve şifa kaynağı olarak da kullanılıyor. Birçok hekim tarafından tavsiye edilen enginar, karaciğer dostu ve demir bakımından zengin olduğu için kansızlıkla mücadelede de yardımcı oluyor. Ayrıca antioksidan özelliği sayesinde toksik maddelerin vücuttan atılmasına da yardımcı oluyor. İçerdiği potasyum minerali ile tansiyonu düzenleyerek, trigliserit oranını düşürüyor.

'HERKES TATMALI'

Seferihisarlı bir üretici, '30-40 yıldır bu işi yapıyoruz. Eskiden çok daha geniş alanda ekim yapardık ama şimdi enginar eken kalmadı' derken, bir diğeri de 'Biz Seferihisarlılar olarak çok şanslıyız. Herkesin Seferihisar enginarını tatmasını dilerim. Enginarımız çok sulu ve tatlı. Buraya özgü enginarlarımızın lezzeti başka hiçbir yerde bulunamaz' şeklinde konuştu.

KARACİĞER DOSTU
Organik pazarların gözdesi haline gelen enginar tam anlamıyla bir sağlık deposu. Karaciğerin dostu, demir bakımından zengin yönüyle kansızlıkta da hekimler tarafından tavsiye edilen enginar, antioksidan özelliğinden dolayı toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor. İçerdiği potasyum minerali ise vücuttaki potasyum-sodyum dengesini düzenleyerek tansiyonun dengede tutuyor, trigliserid oranını düşürüyor.
(İHA)
(es)

Bakmadan Geçme