Selçuk Efes Kent Belleği'nde söyleşi düzenlendi

Ayasuluk Kazıları'na bilimsel destek artıyor.

Selçuk Efes Kent Belleği'nde düzenlenen "Ayasuluk Söyleşileri" kapsamında, ilk konuşmacı olarak "Ayasuluk Kazısı ve İnsanın Biyokültürel Yolculuğu" başlıklı sunumuyla Dr. Mehmet Görgülü yer aldı. Adli Antropolog olan Dr. Görgülü, katılımcılara Ayasuluk Kazıları'ndan elde edilen bulguların yanı sıra adli arkeoloji, adli bilimler, arkeoloji ve insanın tarih boyunca geçirdiği biyokültürel evrim üzerine kapsamlı bilgiler sundu.

Ayasuluk Kazıları Multidisipliner Bir Alan

Son yıllarda ekibiyle birlikte Ayasuluk kazılarına katılan Dr. Mehmet Görgülü, Ayasuluk'un arkeolojik ve tarihsel önemine vurgu yaptı. Görgülü, “Ayasuluk kazıları, Efes ile birlikte Ege Bölgesi'nin en önemli arkeolojik alanlarından biri. Bu kazılar, tıp, arkeoloji, sosyoloji, adli bilimler ve antropoloji gibi birçok disiplinin bir araya gelerek oluşturduğu multidisipliner bir çalışma alanıdır” dedi.

Adli bilimlerin birçok farklı bilim dalının birleşiminden oluştuğunu belirten Görgülü, fizik, kimya, biyoloji, genetik ve antropoloji gibi çeşitli alanların adli bilimlerde bir araya geldiğini ve suçların çözülmesinde önemli bir role sahip olduğunu ifade etti. Dr. Görgülü, "Yenikapı Kazıları'nda Bizans dönemine ait iskeletler üzerinde yaş, boy, cinsiyet ve hastalık incelemeleri yaparak kimliklendirme çalışmalarına katıldım. Doktora tezimle başlayan bu serüven, beni kazılara yönlendirdi ve şu anda Ayasuluk Kazıları'nda görev alıyorum” diye konuştu.

"Bilime Katkı Sağlıyoruz"

Etkinlikte konuşan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Ayasuluk Kazıları'na ve bilimsel çalışmalara belediye olarak destek vereceklerini açıkladı. Başkan Sengel, “Geçtiğimiz ay meclisimizden geçen kararla sadece Ayasuluk Kazıları'na değil, bu alandaki bilimsel çalışmalara da destek olma kararı aldık. Kazı ekibinin ihtiyacı olan bir cihazı belediye olarak temin edeceğiz. Bu cihaz, sadece Efes Selçuk'taki değil, diğer kazı çalışmalarında da kullanılabilecek. Bilim insanlarına verdiğimiz desteklerle büyük ilerlemeler kaydedileceğine inanıyoruz” dedi. Başkan Sengel, bilime katkı sağlamanın Türkiye'deki bilim insanlarına büyük fırsatlar yaratacağına olan inancını vurguladı.

50 Yıllık Arkeoloji Emekçisine Saygı

Söyleşiye konuk olan ve 50 yıldır arkeoloji alanında çalışmalar yapan Arkeolog Mustafa Büyükkolancı ise, Efes ve Ayasuluk'ta emeği geçen herkesi saygıyla anarak, “Yaklaşık 50 yıldır bu alanda çalışan biri olarak, hem Efes'e hem de Ayasuluk'a katkı sunan herkesi saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.

Ayasuluk Kazıları'na dair bu etkinlik, hem bilimsel çalışmalara olan ilgiyi artırmayı hedeflerken hem de kazı çalışmalarına verilen desteğin önemine vurgu yaptı.

Bakmadan Geçme