Semt pazarında derin sessizlik…
Turgay Kılıç/Yeni İzmir-Fiyatların yükselmesiyle emeklilerin ve asgari ücretle çalışanların beli kamburlaştı. Asgari ücretli gözünü maaşın yatacağı...
Turgay Kılıç/Yeni İzmir-Fiyatların yükselmesiyle emeklilerin ve asgari ücretle çalışanların beli kamburlaştı. Asgari ücretli gözünü maaşın yatacağı güne dikerken emekli ise bir defaya mahsus yatacak 5 bin lirayı bekler oldu. Pazar fiyatlarında ise yükselen rakamlar üreticinin sayısının azalmasına yol açarken gençler de tarladan kaçıp asgari ücretle çalışmanın yollarını arıyor. Pazar esnafı, dün Bornova Daimi Pazar Yeri'nde tezgahını kurdu. Ancak pazara tam bir sessizlik hakimdi. Esnaf yüksek fiyatlar nedeniyle malını satmak için bağırmaya cesaret edemezken, vatandaş da mal alacak parası olmadığı için pazara uğramaz oldu . 7 bin 500 liraya geçinmek zorunda kalan emekli ve 11 bin 402 liraya 30 gün idare etmek için boğazından ve cebinden kısan asgari ücretli, pazara çıkamıyor. 1995 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç eden emekli bir kadın, 'Türkiye'ye 1995 yılında geldiğimizde, bu ülkenin çok zengin ve bolluk içinde olduğunu söylerdik. Ye ye bitmez derdik. Bugün ise ülkeyi yiyip yiyip bitirdiler' diyerek geçen 28 yılı tek cümleye sığdırdı.
Zeytin üreticisi ve pazar esnafı Serdar Atlar, zeytin fiyatlarının artışların değinerek 'Bu yıl zeytin fiyatlarındaki artışa enflasyon ve zeytinin kıtlığı etki etti. Bu ikisi bir araya gelince fiyat durumları ikiye katlandı. Pandemi dönemi sonrasında tüm ürünler 4'e, 5'e katlanırken geçen yıl zeytin fiyatları yerinde sayan iki üründen biridir. Şimdi sıra zeytine geldi' dedi.
Zeytin üreticisi ve pazar esnafı Serdar Atlar
'10'DA BİRİNE DÜŞTÜ'
Pazar esnafı ve üretici Serdar Atlar, 'Üretici kalmadı, kalan üreticilerde ise mahsul çok çok azaldı. Geçen yıl 10 ton mahsul verilebiliyorsa, bu yıl 1 tonu bulmak zorlaştı. Bu da üreticinin cebine bir şey girmediğini gösteriyor. Yıllardır hiç zeytinyağı para etmedi. Biz, mazottan daha ucuza zeytinyağı sattık. Dağdaki ürünlerin değersiz olması sebebiyle çifti o bölgelerdeki ürünleriyle ilgilenmedi. Bu sebeple de o bölgedeki mahsullerin bağ olması gerekiyorken dağ oldu. Binlerce dönüm zeytinliği olanlar, o bölgeden hiçbir şey alamadı' dedi.
GÖÇ ETKİSİ
Atlar, ürünlerin azalması ve tarlaların biçilmesindeki yetersizliğe köyden kente göçün sebep olduğuna dikkat çekerek 'Buna diğer sebepleri de eklemek gerek. Bu da köyden kente göçtür. Yeni nesil eline çapayı alarak toprağı işlemek istemiyor. Başka bir işte asgari ücretle çalışmayı seçiyor ve tarlada çalışmayı reddediyor' dedi.
'FİYATLAR ARTACAK'
Atlar, üretimin durmasıyla fiyatların artmasına dikkat çekerek 'Üretim durdukça fiyat artacak. Bu da durumun daha da kötüleşmesine neden olur. Emekli kesim alamıyor, alışveriş yapamıyor. Pazar günü en fazla 30-40 kişiye ürün satabildik. İnsanlar 250 gram zeytin almaktan geri duruyor. 250 gram zeytin de 40-45 lirayı buluyor. Kilosu 140 liralık zeytinin 250 gramı 40 lirayı buluyor ve bunu almayıp '20 liralık zeytin alayım' diyenler çok oluyor' dedi.
Bornova'daki kapalı daimî Çarşamba Pazarı'nda 250 gramlık zeytin 40 lira iken 1 kilogram incir 50 liradan satışa sunuluyor. Yarım kilogram yeşil biber 11,99 TL'den satılıyor.
İncir 1 adet: 3,5 TL
Kibrit kutusu kadar peynir: 10 TL
Yeşil biber 1 tane: 1 TL