Sera Kadıgil’den Aile Bakanı’na kritik sorular

TİP Sözcüsü Kadıgil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a Aile Çalıştayı'nı sordu. Türkiye İşçi...

TAKİP ET

TİP Sözcüsü Kadıgil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a Aile Çalıştayı'nı sordu. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Aile Çalıştayı' düzenlemesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Kadıgil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a 'Çalıştayların esas amacı; 'sil baştan' dizayn edilmesi planlanan Medeni Kanun, 'Süresiz nafaka bence adil bir durum değil' sözleriyle hedef aldığınız 'yoksulluk nafakası' ve nihayetinde laik hukuk sistemi midir?' diye sordu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 81 ilin Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri'ne 'Aile Çalıştayı' düzenlenmesi için yönerge göndermiş ve bu kapsamda her ilde Aile Çalıştayları düzenlenmeye başlamıştı. Gönderilen yönergede, Aile Çalıştayları'nda 'İklim ve Aile', 'Aile ve Çocuk', 'Ailede Eşitlik ve Adalet', 'Aile ve Dijitalleşme' gibi başlıklarda fikir alışverişi yapılacağı belirtilmiş ve konunun taraflarının davet edilmesi gerektiği kaydedilmişti. Ancak İstanbul 1 No'lu, Ankara 1 No'lu, Kastamonu, Diyarbakır ve Zonguldak Barolarının da aralarında olduğu sivil toplum örgütleri ve bağımsız kadın örgütleri toplantılara davet edilmemişti.

Barolara da kapı aralandı

Davet edilmeyen barolara davet edilmeme sebebi olarak 'davet etmeyi unutmuş olmaları' gerekçesi öne sürülürken aynı yetkililerin İstanbul ve Ankara'da iktidara yakınlığıyla bilinen 2 No'lu baroları davet etmeyi unutmamaları dikkat çekmişti.

Aksaray'daki Aile Çalıştayı İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük ve Aksaray Üniversitesi'nden akademisyenler ve Aksaray Barosu'nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sırasında bir avukatın LGBTİ+'lara destek konuşması yaptığı esnada kamera kaydının durdurulduğu da baro temsilcisi tarafından ifade edilmişti.

TİP Sözcüsü Kadıgil, bu gelişmeler kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1- Çalıştaylara kimler davet edilmiştir? Davet edilme kriterleri nelerdir?
2- Sivil toplum örgütleri, bağımsız kadın örgütleri, hak savunucuları ve baroların büyük bir çoğunluğu çalıştaya neden davet edilmemiştir?
3- Baroları davet etmeyi unutan yetkililer nasıl olmuş da iktidara yakınlığı ile bilinen baroları davet etmeyi unutmamıştır?
4- Aile Çalıştayları'nda kadına ve çocuğa yönelik şiddet konularında hangi uzmanlar ne tür konuşmalar yapmıştır?
5- Kadın cinayetlerinin önemli bir kısmının evli olunan erkek tarafından gerçekleştirildiği gerçeği üzerine; kadınların yaşam hakkını korumaya yönelik ne tür tedbirler geliştirilerek çalıştaylar sonuçlanmıştır?
6- 'Kız beşikte çeyiz sandıkta olur' sözünün referans gösterildiği Zonguldak Çalıştayında kız çocuklarının erken yaşta zorla evlilikleri üzerine herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
7- LGBTİ+'ları hedef gösteren, toplumsal huzuru ve barışı bozan konuşmalar nedeniyle başta Vali yardımcısı olmak üzere nefreti körükleyen diğer katılımcılarla ilgili herhangi bir suç duyurusunda bulunulacak mıdır?
8- Çalıştayların esas amacı; 'sil baştan' dizayn edilmesi planlanan Medeni Kanun, 'Süresiz nafaka bence adil bir durum değil' sözleriyle hedef aldığınız 'yoksulluk nafakası' ve nihayetinde laik hukuk sistemi midir?

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme