SES İzmir'den tepki: Sağlıkta dönüşüm programı toplum sağlığını tehdit ediyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası (SES) İzmir 1 ve 2 No'lu Şube Üyeleri, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın toplumsal sağlıkta olumsuz etkileri olduğunu Alsancak Devlet Hastanesi öncesinde bir basın açıklaması düzenledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası İzmir 1 ve 2 No'lu şube üyeleri, Sağlıkta Dönüşüm Programının toplum sağlığını bozduğunu belirterek bir basın açıklaması düzenledi. Alsancak Devlet Hastanesi önünde gerçekleşen açıklamaya CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi de katıldı.

AK Parti iktidarının yönetime geldiği 2002 yılından bu yana hayata geçirilen Sağlıkta Dönüşüm Programının toplum sağlığını olumsuz etkilediğini belirten SES 2 No'lu Şube Eş Başkanı Başak Edge Gürkan, "3 Kasım 2002'de AK Parti'nin iktidara gelmesiyle hız kazanan Sağlıkta Dönüşüm Programı, halk sağlığını tehdit eder hale geldi. Özellikle bebeklerin yaşamlarına dahi kast eden bu sistem, halkın çıkarlarını göz ardı ederek sermayenin ihtiyaçlarına hizmet etmeye başladı" diye konuştu.

"ÖZEL HASTANELER DENETLENMELİ"

Sağlıkta Dönüşüm'ünsözleşmeli çalışma, performansa dayalı ücretlendirme ve aile hekimliği gibi uygulamaları içerdiğini belirten Gürkan, programın, toplum yararına değil, kar ve rant amaçlı bir yapıya dönüştüğünü kaydetti.

Gürkan, "Özel hastaneler teşvik edilerek, kamu sağlık hizmetleri zayıflatıldı. Halk sağlığına yönelik koruyucu hizmetler göz ardı edilerek, tedavi merkezli bireysel sağlık anlayışı ön planda tutuldu. Sağlık çalışanlarının güvencesiz ve sağlıksız koşullarda çalışmaya zorlanması, emekçiler arasında büyük bir öfke yarattı. Performansa dayalı ücretlendirme ve şehir hastaneleri gibi uygulamalar halkı mağdur ederken, sermayeye büyük kazanç sağladı. Son dönemde bebek ölümleriyle gündeme gelen bu sistemin çöküşü artık daha görünür hale geldi. Özel hastaneler denetlenmeli, sorumlu bürokratlar ve yöneticiler görevden alınmalı ve adalet önünde hesap vermelidir" dedi.

Gürkan sağlık emekçileri ve halkın birlikte mücadele ederek, kamusal, nitelikli ve erişilebilir bir sağlık sistemi için sesini yükselteceğini belirterek açıklamasını sonlandırdı

Özel Haber

Bakmadan Geçme