'Şeytan İncili' gerçekten var mı | Nasıl bulundu ve nerede saklanıyor?
Gizemli hikayeler anlatan sosyal medya hesaplarının en çok rağmet ettiği 'şeytan incili' konusu gerçek mi, yoksa tümden uydurma bir efsane mi? Anlatıldığı kadar gizemli mi?
Şeytan İncili, orijinal adıyla Codex Gigas, aslında dünyanın en büyük el yazması olarak ünlü bir Ortaçağ kitabıdır. Yani bu efsanenin bir gerçekliği var ancak gizem avcılarının anlattığından biraz daha farklı... Sosyal medyada karşınıza çıkması muhtemel bu gizemli hikayenin gerçeğini duymaya hazırsanız işte Şeytan İncili'nin gerçek öyküsü...
Kitabın Şeytan İncili olarak anılmasının nedeni, içindeki büyük boyutlu şeytan çizimi ve kitabın karanlık bir efsaneye sahip olmasıdır. Ancak, bu kitabın bir İncil olmadığını ve Hristiyanlığın kutsal kitaplarından biri olarak kabul edilmediğini bilmek önemlidir. Bu konuda kayıtlara geçmiş resmi gerçekler Codex Gigas'ın 13. yüzyılda, 1200'lerin başlarında, şu anki Çek Cumhuriyeti topraklarında yazıldığını söylüyor. Kitabın yazarı tam olarak bilinmemekle birlikte, bir keşişin eseri olduğu düşünülüyor.
İÇİNDE NELER VAR?
Codex Gigas, birçok dini ve tarihi metin içerir. İçinde Eski Ahit, bazı tıbbi yazılar, tarihsel kronikler ve çeşitli diğer metinler bulunur. Ancak kitabın en dikkat çeken yönlerinden biri, yaklaşık 50 cm boyutundaki bir şeytan tasviridir. Bu tasvir ve bazı mistik hikayeler kitabın popüler olarak "Şeytan İncili" olarak adlandırılmasına yol açmış. Codex Gigas ile ilgili en bilinen efsaneye göre, kitabı yazan keşiş ölüm cezasına çarptırılmış ve hayatını kurtarmak için bir gece içinde devasa bir el yazması yazmaya söz vermiştir. Ancak, bu sözünü yerine getiremeyeceğini anlayınca, Şeytan'a ruhunu satıp onun yardımıyla kitabı tamamladığı rivayet edilir. Bu yüzden, kitabın içerisine Şeytan'ın büyük bir resmini eklediği söylenir.
Codex Gigas, birçok farklı metin içerir ve bu nedenle ansiklopediye benzetilir. İçerikleri arasında kutsal kitap metinleri bulunur. Kitap Eski Ahit'i içerir, yani Hristiyan İncili'nin bir bölümünü. Aynı zamanda tıbbi bilgilerin yanı sıra bazı büyü ve astroloji ile ilgili yazılar da içeriyor. İçinde tarihi bazı anlatılar var var. Çekoslovakya tarihiyle ilgili bazı yerel metinler ve Hristiyanlıkla ilgili teolojik yazılar yer alıyor.
NERESİ EFSANE NERESİ GERÇEK
Her ne kadar efsaneler bu kitabın şeytani bir kaynak tarafından yazıldığını iddia etse de, Codex Gigas, aslında Hristiyanlığa bağlı bir el yazmasıdır ve kilise tarafından kabul edilmiştir. Kitabın büyük boyutlarda ve içinde şeytan tasviri olduğu için bu tarz efsaneler üretilmiş olabilir.
ŞEYTAN İNCİLİ NASIL BULUNDU, ŞİMDİ NEREDE TUTULUYOR?
Şeytan İncilİ olarak bilinen Codex Gigas, tarih boyunca çeşitli yerlerde bulunmuş ve taşınmış bir eserdir. Kitap, 13. yüzyılda Bohemya (bugünkü Çek Cumhuriyeti) bölgesindeki bir Benediktin manastırında yazılmıştır. Ancak, bu kitabın nasıl bulunduğu ve bugünkü yerine nasıl geldiğiyle ilgili birkaç önemli tarihsel olay vardır. Codex Gigas, 1200'lü yıllarda Bohemya bölgesindeki Podlažice Manastırı'nda yazılmıştır. Podlažice, küçük bir manastır olmasına rağmen, Codex Gigas'ın yazılması gibi büyük bir girişimde bulunmuştur. Kitap bir keşiş tarafından yazılmış ve oluşturulmuş, ancak kitabı yazan kişinin kimliği kesin olarak bilinmemektedir.
Manastırda Saklanması (13. - 16. yüzyıl): Podlažice Manastırı, daha sonra ekonomik sorunlar yaşamış ve kapanmıştır. Kitap, Břevnov Manastırı'na taşınmış ve bir süre orada korunmuştur. Daha sonra Prag'daki diğer manastırlara taşındığı da bilinmektedir. Bu dönemlerde kitap, Bohemya'nın kutsal ve tarihî hazinelerinden biri olarak kabul edilmiştir.
Kutsal Roma İmparatoru Rudolf II (16. yüzyıl sonu): Codex Gigas, 16. yüzyılın sonlarında dönemin Kutsal Roma İmparatoru Rudolf II'nin dikkatini çekmiştir. Rudolf II, sanat ve bilime meraklı bir imparatordu ve Prag'da geniş bir kütüphane oluşturmuştu. Codex Gigas, İmparator'un koleksiyonuna eklenmiş ve Prag'da saklanmıştır.
Otuz Yıl Savaşları ve İsveç'e Götürülmesi (1648): 1618'de başlayan Otuz Yıl Savaşları Avrupa'da büyük bir yıkıma ve karışıklığa neden olmuştur. Bu savaş sırasında, 1648 yılında İsveç ordusu Prag'ı işgal etmiş ve buradaki birçok değerli eser gibi Codex Gigas'ı da ganimet olarak almıştır. İsveçli askerler kitabı Stockholm'e götürmüşlerdir. Bu tarihten itibaren Codex Gigas, İsveç Kraliyet Kütüphanesi'nde (Kungliga biblioteket) saklanmıştır.
Codex Gigas, uzun bir süre İsveç Kraliyet Kütüphanesi'nde tutulmuş ve bu süreçte dünyaca ünlü hale gelmiştir. 2007 yılında geçici olarak Çek Cumhuriyeti'ne geri gönderilmiş ve Prag'da sergilenmiştir. Ancak günümüzde hala İsveç'in Stockholm kentindeki Kraliyet Kütüphanesi'nde korunmaktadır ve burada araştırmacıların ve meraklıların ilgisini çekmeye devam etmektedir.