Shell Rus doğalgazı satın almaya devam ediyor

Petrol devi Shell, Rus enerji piyasasından çekilme taahhüdünde bulunmasından bir yıldan uzun süre sonra, hala Rus...

Petrol devi Shell, Rus enerji piyasasından çekilme taahhüdünde bulunmasından bir yıldan uzun süre sonra, hala Rus gazının ticaretini yapıyor. Global Witness adlı kuruluşa göre şirket, geçen yıl Rusya'nın gemiyle sevk ettiği gazın yaklaşık sekizde birinin ticaretinde rol oynadı.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin danışmanlarından Oleg Ustenko, Shell'i 'kanlı parayı' kabul etmekle suçladı. Shell ise ticaretin 'uzun vadeli sözleşmelerden kaynaklandığını' savundu ve herhangi bir yasa ya da yaptırımı ihlal etmediğini belirtti.

9 Mayıs'ta, 160 bin ton kapasiteli, sıvılaştırılmış gaz (LNG) taşıyan büyük bir tanker, Rusya'nın uzak doğusundaki Sabetta limanından yola çıktı. Yük, Shell tarafından satın alınmıştı ve nihai varış yeri olan Hong Kong'a gitti.

Global Witness'in incelediği Kpler veri tabanına göre bu, Shell'in bu yıl, bu şekilde satın aldığı sekiz LNG kargosundan biriydi.

Kurumun hesaplamalarına göre Shell denizden yapılan LNG ticaretinin % 12'sinden sorumluyu ve Rus menşeili LNG ticareti yapan başlıca beş şirketten biriydi.

Mart 2022'de, Ukrayna'nın işgalinden sonraki günlerde Shell Rus petrolü aldığı için özür dilemiş ve Rus petrol ve doğalgazından çekilme niyetinde olduklarını açıklamıştı.

Bakmadan Geçme