Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu: Yeni başkanlığın görevleri ve yetkileri neler?
Türkiye'nin siber güvenliğini sağlamak için hangi stratejiler geliştirilecek? Kamu, özel sektör ve üniversiteler arasında nasıl iş birliği sağlanacak? Siber güvenlik alanında yerli ürünler ve teknolojiler nasıl geliştirilecek? Acil durum yönetimi ve kriz planları için hangi adımlar atılacak? Türkiye'nin siber güvenlik kapasitesi nasıl artırılacak? Bu başkanlık, Türkiye'yi siber tehditlere karşı daha güçlü bir konuma mı getirecek? İşte detaylar...
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Siber Güvenlik Başkanlığı, Türkiye'nin siber güvenliğini sağlamak ve stratejiler belirlemek için önemli bir adım atmış oldu.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, başkanlık, siber güvenlik politikalarını belirlemek, özel sektörle işbirlikleri kurmak, bilgi güvenliği alanında projeler yürütmek ve siber güvenlik alanındaki Ar-Ge çalışmalarını desteklemek gibi geniş yetkilerle donatıldı.
GÖREV YE YETKİLER
Siber Güvenlik Başkanlığı'nın görev ve yetkileri şu şekilde sıralandı:
• Siber güvenliğin sağlanması amacıyla politika, strateji ve hedefleri belirlemek, eylem planları hazırlamak, mevzuat çalışmalarını yürütmek, ilgili faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak, bunların etkin şekilde uygulanmasını takip etmek.
• Siber güvenlik konusunda bilinçlendirme, eğitim ve farkındalığı artırma çalışmaları yürütmek.
• Siber güvenlik ve bilgi güvenliğini destekleyici projeler yürütmek.
• Siber güvenlik alanında kamu, özel sektör ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak.
• Siber güvenlik ekosistemi ile yerli ve millî ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine ve yerli girişimcilerin dünya pazarında rekabetçi konuma gelmesine yönelik çalışmalar yapmak.
• Siber güvenliğe ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda Ar-Ge ve teknoloji transferi yapmak.
• Siber güvenlik ile ilgili yurtiçinde veya yurtdışında düzenlenen tatbikat, etkinlik ve fuarlara katılımın özendirilmesine yönelik çalışmalar yürütmek.
• Siber güvenlik zafiyetlerinin tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yürütmek.
• Siber güvenlik alanındaki kapasitenin kritik alanlara yönlendirilmesi ve mükerrer yatırımların önlenmesi için öncelikli siber güvenlik alanlarını belirlemek.
• Siber güvenlik acil durum ve kriz yönetim planları oluşturmak, bu planlar çerçevesinde ortak operasyon merkezleri kurmak.
• Siber güvenlik alanında kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilecek teşviklere ilişkin görüş bildirmek.
• Mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.
HİZMET VEREN ÇEŞİTLİ KURUMLAR
Başkanlık ayrıca, siber güvenlik alanındaki kapasitenin kritik alanlara yönlendirilmesi ve mükerrer yatırımların önlenmesi için öncelikli alanların belirlenmesi gibi önemli görevler de üstlenecek. Bu yeni yapılanma, siber güvenliğin ülke güvenliği açısından daha da büyük bir önem kazandığı günümüzde, Türkiye'nin bu alandaki ulusal stratejileri güçlendirmesini hedefliyor. Siber güvenlik alanında faaliyet gösteren ve bağımsız bütçeye sahip benzer kurumlar, ABD'deki Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), Çin'deki Merkezi Siber Güvenlik ve Enformasyon Komisyonu, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Siber Güvenlik Konseyi gibi örnekler gösteriliyor.