Sigara ile mücadelede kritik uyarı

Türkiye'de her 3 kişiden biri sigara içiyor, fakat yeni nesil tütün ürünlerinin artışı gençleri hedef alıyor. Ege Üniversitesi Enstitü Müdürü Doç. Dr. Görkem Yararbaş, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü'nde, sigara kullanımının gelecekte dev bir sağlık krizine yol açacağına dikkat çekiyor.

Türkiye'de ve dünyada sigara tüketimi, her geçen yıl artan oranlarla toplum sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü, sigara kullanımının olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için önemli çalışmalar yürütüyor. Enstitü Müdürü Doç. Dr. Görkem Yararbaş, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü'nün, sigarayı bırakmaya yönelik bir fırsat olduğunu vurgulayarak, tütün kullanımının gelecekte daha büyük bir sağlık sorunu oluşturacağına dikkat çekti.

TÜTÜN TÜKETİMİ GÜNDEME GELDİ: TÜRKİYE'DE YÜKSEK ORANLAR

Doç. Dr. Yararbaş, Türkiye'nin sigara kullanımındaki yüksek oranlara dikkat çekerek, 'Her 3 kişiden biri ya da her iki erkek vatandaşımızdan biri sigara içmektedir' dedi. Son yıllarda sigara kullanım oranlarında dönemsel düşüşler yaşansa da, tütün tüketiminin yeniden yükseldiğine işaret etti. Özellikle yeni nesil tütün ürünlerinin ve nargile kullanımının artış göstermesi, genç nüfus için ciddi bir risk taşıyor. Tütün kullanımının sağlık üzerindeki etkilerinin orta ve uzun vadede görüldüğüne dikkat çeken Yararbaş, bu yüksek oranların gelecekte toplum sağlığını tehdit eden büyük bir sorun haline geleceğini belirtti.

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN TEKRAR DENEYİN

Sigarayı bırakmanın zorluklarına değinen Doç. Dr. Yararbaş, başarılı bir şekilde sigara bırakan bireylerin geçmişinde birçok kısa süreli denemeye yer verildiğini söyledi. 'Sigara bırakma sürecinde tekrar tekrar denemekten korkmamak gerekiyor. Her denemede yeni bir beceri kazandığımızı düşünerek ilerlemek çok önemli' diyen Yararbaş, sigara bırakma sürecinde desteğe ihtiyaç duyan kişilere önerilerde bulundu. ALO 171 hattından bilgi alınabileceğini ve sigara bırakma polikliniklerinden randevu alarak profesyonel destek almanın da mümkün olduğunu ifade etti.

9 ŞUBAT SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ: BİR FIRSAT

Doç. Dr. Yararbaş, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü'nün sigara içenler için bir fırsat oluşturduğunu belirterek, bu günde sigara bırakmak için motive edici etkinliklerin düzenlendiğini kaydetti. Ayrıca, alanda çalışan uzmanların bu özel günde işbirliklerini geliştirmeleri için de fırsatlar sunduğunu söyledi. Yararbaş, 'Elbette tek bir günden kesin sonuç beklemek doğru değil ancak sigara tüketimini sonlandırma fikrinin akıllara sokulması bile önemli bir adım' diyerek, bu günün sigara bırakma yolunda bir başlangıç olabileceğini vurguladı.

EGE ÜNİVERSİTESİ'NDEN DESTEK: SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ

Ege Üniversitesi'nin sigara bırakmak isteyenler için sunduğu destek ise dikkat çekici. 2011 yılında kurulan 'Sigara Bırakma Polikliniği', bireylere tedavi ve psikolojik destek imkanı sunuyor. Enstitü Müdürü Doç. Dr. Yararbaş, 'Yıllar içinde tedavi yöntemlerimizi geliştirdik. Web tabanlı psikolojik destek ile online görüşmelerle sigara bırakma sürecine destek oluyoruz' dedi. Yararbaş, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların yüz yüze ya da online olarak yardım alabileceğini belirterek, Ege Üniversitesi'nin bu alandaki katkılarına dikkat çekti.

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN İHTİYACINIZ OLAN DESTEĞİ BULUN

Sigara kullanımının zararları giderek daha fazla hissedilirken, sigarayı bırakmak isteyenlerin de yalnız olmadığını belirten Yararbaş, 'Ege Üniversitesi olarak, sigara bırakma konusunda tüm vatandaşlarımızın yanındayız. Herkes için daha sağlıklı bir yaşam mümkün' diyerek sözlerini tamamladı.
Bu gelişmeler ışığında, sigara tüketiminin gelecekte toplumsal bir sağlık sorunu olacağı uyarısının yapılması, sigara içenler için önemli bir dönüm noktası olabilir. Tütün ürünlerinin bırakılmasına dair atılacak adımlar, toplum sağlığını koruma yolunda büyük bir adım teşkil edecektir.

Bakmadan Geçme