Sıra Merkez Bankası'nda

Amerikan Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bamkası'nın faiz indiriminden sonra gözler önümüzdeki hafta faiz kararı açıklayacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda

TC Merkez Bankası'nın bu ayki faiz kararı önemli. Eylül ayı Para Politikası Kurulu karar metni açıklandıktan sonra ilk faiz indiriminin Kasım ayında yapılacağına inan ekonomi çevreleri, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın TBMM'de yaptığı sunumdan sonra faiz indirimi beklentisinden vazgeçti.

Piyasada oluşan likidite fazlası Merkez Bankası'nın aldığı önlemler sayesinde azaltılıyor. Bu da mevduat faizinin mevcut seviyesinden çok fazla gerilememesini sağlıyor. Ancak enflasyon oranları belli seviyelere düştükçe reel faiz de artıyor. Bu yıl Ocak ve Şubat aylarında toplam yüzde 10'un üzerinde enflasyon meydana gelmişti. 2025'in ilk iki ayında toplam enflasyon bu rakamın belki de yarısı kadar olacak.

O dönem sunulan mevduat faizinin, enflasyon daha düşük seviyelere geldiğinde de sunulması ekonomik aktiviteyi önemli ölçüde yavaşlatma riski yaratıyor. Merkez Bankası yine bu konuda bir mesaj verecek mi vermeyecek mi, göreceğiz. Eğer likidite fazlasına karşı yeni araçlar geliştirileceği ifade edilirse mevduat faizindeki yüksek seyrin bir süre daha korunması muhtemel. Bu konuya ek bir vurgu yapılmaması ise önümüzdeki aylarda az da olsa gerileme yaşanabileceği sinyali verebilir.

Bakmadan Geçme